Acasă Justiţie O asociație de judecători cere CSM-ului să revizuiască hotărârea prin care Mihai...

O asociație de judecători cere CSM-ului să revizuiască hotărârea prin care Mihai Murguleț a fost „înlăturat” din sistem

0

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revizuirea hotărârii prin care care s-a respins cererea judecătorului Mihai Murguleţ, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, transmite tv8.

„Este regretabil semnalul care a fost transmis în întreg sistemul judecătoresc prin adoptarea acestei hotărâri revoltătoare… Ceea ce s-a întâmplat în cazul judecătorului Mihai Murguleț este foarte grav!

Asociația Judecătorilor cheamă toți judecătorii și societatea civilă să se solidarizeze în acest caz și să protestăm împotriva atentatelor ”grosolane” la independența și inamovibilitatea magistraturii, care este un drept al cetățenilor.

Cetățenii au dreptul la judecători independenți, iar Consiliul Superior al Magistraturii este obligat să protejeze și să asigure independența judecătorilor, nu să ”pedepsească” judecătorii pentru faptul că sunt independenți!

Acest caz nu poate să devină un precedent pentru toți ceilalți judecători care vor dori să denunțe influența necorespunzătoare din partea oricui n-ar veni ea, judecătorii independenți trebuie protejați”, se arată într-un comunicat al asociației.

Potrivit aceleiași surse, judecătorul Mihai Murguleț este cel care în luna iunie 2019 a denunțat abuzul de putere, traficul de influență și imixtiunea ilegală în actul de înfăptuire a justiției din partea mai multor judecători care dețin funcții de conducere în sistemul judecătoresc.

Este vorba de fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, fostului președinte al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, Oleg Sternioală, precum și din partea conducerii Judecătoriei Chișinău.

Plângerea lui a rămas nesoluționată până în prezent, iar cei vizați au rămas în continuare în funcțiile deținute, cu excepția lui Ion Druță și lui Oleg Sternioală, care și-au depus demisia benevol, dar pentru motive care nu au legătură cu denunțul judecătorului Mihai Murguleț.

Astfel, la mai puțin de un an, de la acest denunț, Mihai Murguleț a fost „scos” din sistemul judecătoresc anume prin hotărârea CSM din 16 aprilie 2020.

Mihai Murguleț a fost numit în funcție de judecător prin decretul Președintelui Republicii Moldova la 4 februarie 2015, pe un termen de cinci ani.

La expirarea acestui termen, anul acesta la 4 februarie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii urma să-l numească în funcție până la atingerea plafonului de vârstă (adică până la 65 de ani), fapt care nu s-a întâmplat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.