Numărul persoanelor amendate pentru fumatul în locuri interzise este în creștere. De la începutul acestui an, circa 490 de cetățeni au fost amendați de polițiștii Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), față de 230 de persoane sancționate în aceeași perioadă a anului trecut, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, ofițerul de presă al INSP, Ana Chiselița, a subliniat că amenzile aplicate pentru fumatul în locuri interzise ajung până la 2 100 de lei.
„Este vorba de fumatul în mijloacele de transport public, în mijloacele de transport private în care se află minori, sub acoperișul staţiilor de transport public, în parcurile de distracții şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen. Aceste acțiuni se sancţionează cu amendă de la 1 500 de lei până la 2 100 lei, aplicată persoanelor fizice”, a spus Ana Chiselița.
Ofițerul de presă a afirmat că, pe parcursul anului trecut, 782 de persoane au fost amendate pentru fumatul în locuri interzise.
„Îndemnăm cetățenii să respecte cu strictețe măsurile stabilite în legislație și să se informeze despre prevederile care stabilesc locurile permise pentru fumat, pentru a nu afecta sănătatea celor din jur”, a remarcat Ana Chiselița.
La mijlocul lunii martie curent, Parlamentul a votat, în prima lectură, un set de măsuri pentru prevenirea și combaterea fumatului. Proiectul conține prevederi referitoare la extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul, cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor de tutun și celor conexe, precum și majorarea amenzilor. Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse de tutun și cele conexe – țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea.
Astfel, vor fi înăsprite amenzile pentru fumatul în locuri interzise. Acestea vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca sancțiuni de până la 20 mii de lei.
O altă prevedere se referă la extinderea listei cu locurile în care va fi interzis fumatul. Fumatul va fi interzis în spațiile publice deschise ale sediilor, inclusiv pe teritoriile autorităților publice ale statului, ale instituțiilor medico-sanitare, de învățământ, instituțiilor sociale, culturale, sportive.
La fel, se mai interzice fumatul în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la fereastră, pe terenurile de sport, pe terenurile de joacă pentru copii, în parcuri, pe plaje, în locurile sau instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și în stațiile de transport public. Este interzis fumatul și în scara blocurilor, cabina ascensorului, alte locuri de uz comun.
Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârstă adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.