Atunci când familia lui Mohamad Fahmi Faat din Kuala Lumpur a pregătit doar jumătate din cantitatea obișnuită de mâncare pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, el a dat vina pe lipsa nucilor de cocos, un ingredient de bază în bucătăria multor țări asiatice, transmite Bloomberg.
‘Laptele proaspăt de cocos a devenit o raritate cu prilejul Eid. Am putut cumpăra doar trei pachete în loc de șase și nu a fost suficient’, spune Mohamad Fahmi Faat, un manager de restaurant care a fost nevoit să prepare mai puține feluri tradiționale de mâncare precum vita rendang.
Vremea nefavorabilă din unele din cele mai importante țări cultivatoare a dus la scăderea producției de nuci de cocos, astfel că în unele țări prețurile s-au dublat. Unele țări producătoare precum Filipine și Indonezia analizează posibilitatea de a introduce restricții la export, în timp ce consumatorii sunt sfătuiți să se îndrepte spre alternative la un ingredient pe care îl folosesc în fiecare zi la preparare unei game largi de feluri de mâncare.
Cel mai mare producător de nucă de cocos, Filipine, se așteaptă la o scădere cu 20% a producției în acest an. Motivul este că în ultimii doi ani, fenomenele meteo extreme, de la secetă și până la cicloane, a pus presiune asupra arborilor din regiunile de sud.
‘Motivul principal pentru oferta redusă are legătură cu clima. Aceste evenimente au dus la scăderea producției, au întârziat recoltatul și au limitat mobilitatea fermierilor’, a declarat Henry Raperoga, președinte la Axelum Resources Corp.
Philippine Coconut Authority a informat că poartă discuții cu producătorii în vederea păstrării unei părți din producția lor de ulei de cocos pentru uz local, înainte de a autoriza exporturile. ‘Schema propusă este destinată să asigure aprovizionarea locală și a stabiliza prețurile, fără a perturba angajamentele de export’, a informat agenția într-un comunicat.
O situație similară se înregistrează și în alte țări producătoare, precum Indonezia, Thailanda și Vietnam.
În Indonezia, al doilea mare producător de nuci de cocos, Ministerul Industriei a propus o interdicție la export cuprinsă între trei și șase luni, taxe pe livrările la export și prețuri de referință pentru a stabiliza prețurile pe piața locală, care au explodat cu 150% în ultimele trei luni.
În paralel, cererea mondială este așteptată să continue să crească, grație reputației laptelui de nucă de cocos de alternativă pe bază de plante și fără lactoză, susține Axelum, pentru care SUA este cea mai mare piață, dar constată și o creștere a vânzărilor în Europa și America Latină.
Produsele asociate precum ulei de cocos, lapte și fulgi uscați sunt și ele din ce în ce mai populare grație tendințelor referitoare la wellness și sustenabilitate. Consumul de ulei de cocos este așteptat să crească până la 3,23 milioane tone în acest an, de la 3,2 milioane tone în urmă cu un an, potrivit International Coconut Community, potrivit căreia SUA, UE și China sunt cei mai mari importatori.
Departamentul american al Agriculturii estimează că stocurile mondiale de ulei de cocos vor încheia sezonul 2024-2025 la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Această scădere a provocat deja o explozie a prețurilor la uleiul de cocos, care s-au dublat începând din 2023 și în prezent sunt la 2.658 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Asta i-a făcut pe unii traderi din Malaezia să oprească temporar operațiunile, iar consumatorii au fost îndemnați să treacă la alternative precum gătitul cu smântâna sau iaurt.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.