Acasă Social Noua vedetă a pieţei negre a ţigărilor din Republica Moldova

Noua vedetă a pieţei negre a ţigărilor din Republica Moldova

0

În ultimii trei ani volumul ţigărilor contrafăcute sau de contrabandă (în engleză C&C – Counterfeit and Contraband, including Illicit Whites) pe piaţa Republicii Moldova a crescut de circa patru ori, arată un studiu KPMG.

Așadar, dacă în anul 2021 volumul ţigărilor contrafăcute şi de contrabandă era estimat la circa 60 milioane de bucăţi, în 2022 au urcat la circa 170 milioane, ca în 2023 să ajungă la circa 230 milioane de bucăţi, ceea ce reprezintă aproximativ 9,8% din toată piaţa tutunului din Republica Moldova, scrie mold-street.com. 

Potrivit stidiului KPMG, „intrările ilicite (C&C) au crescut cu 38% în 2023 (comparativ cu 2022), în principal ca urmare a creșterii fluxurilor ilicite ale mărcii Ritm, parțial compensată de o scădere a mărcii Focus”.

De menționat că ambele mărci – Ritm şi Focus – sunt produse de Fabrica de tutun din Orhei (deţinută de Internațional – Tobacco SRL), produsele căreia se bucură de popularitate pe piaţa ilegală şi apar frecvent în informaţiile despre capturi de ţigarete de contrabandă.

Datele din studiu relevă că volumul ţigărilor Ritm de pe piaţa ilicită a crescut mai mult de zece ori: de la 10 milioane bucăţi în 2022, la circa 110 milioane în 2023.  Printre alte mărci de ţigări populare pe piaţa neagă din Republica Moldova mai figurează Temp şi Jin Ling.

Creşterea cotei ţigărilor ilicite are loc în timp ce se atestă o scădere semnificativă a consumului de ţigări – cu circa 16%, până la 2,38 miliarde în 2023 – ca urmare a scăderii vânzărilor interne legale.

„Intrările din afara țării au crescut cu 24%, din cauza fluxurilor crescute de ţigări Ilicit Whites (ţigarete a căror ţară de provenienţă nu poate fi determinată n.r.), fără etichetare specifică țării. Ieșirile au rămas stabile în general, cu o creștere a livrărilor ilicite către Franța compensată de o scădere a celor către România”, se menţionează în raportul KPMG.

Estimările arată că pierderile bugetului de stat de pe urma extinderii volumului şi cotei ţigărilor ilicite se ridică la câteva sute de milioane de lei pe an.

De notat că chiar în centrul municipiului Chişinău, pe străzile adiacente Pieţei agricole centrale şi a Gării Auto, poţi întâlni numeroşi comercianţi care propun ţigarete, dar şi tutun la un preţ de două-trei ori mai mic decât cel oficial din magazine.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.