Acasă Justiţie Noua lege privind Curtea Constituțională: Autonomie sporită și mecanisme de responsabilizare

Noua lege privind Curtea Constituțională: Autonomie sporită și mecanisme de responsabilizare

0

O serie de modificări importante au fost aduse legislației care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale a Republicii Moldova. Textul normativ, ajustat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, introduce prevederi care extind autonomia instanței, consolidează mecanismele de responsabilizare a judecătorilor și reglementează mai strict incompatibilitățile funcționale.

Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură de 55 de deputați.

Proiectul legii cu privire la Curtea Constituțională a fost elaborat de Ministerul Justiției. Documentul comasează reglementările Legii cu privire la Curtea Constituțională, adoptată în 1994, și ale Codului jurisdicției constituționale, adoptat în 1995. La intrarea în vigoare a noii legi, cele două acte normative vor fi abrogate.

Noua lege acordă Curții Constituționale o autonomie mai largă și extinde cercul de subiecți care pot sesiza instanța. Printre aceștia se numără judecătorii și completurile din cadrul Curții Supreme de Justiție, curțile de apel și judecătoriile de primă instanță. De asemenea, se introduce controlul a priori al constituționalității tratatelor internaționale pe care Republica Moldova intenționează să le ratifice.

Mecanisme de responsabilizare a judecătorilor
Unul dintre aspectele cheie ale reformei vizează responsabilizarea judecătorilor constituționali. Legea prevede trei tipuri de sancțiuni disciplinare:avertizarea și mustrarea, pentru încălcări mai puțin grave, ridicarea mandatului, cea mai severă pedeapsă, aplicată prin hotărâre a plenului Curții, cu votul a cel putin două treimi din judecători.

Aceste măsuri urmăresc să asigure transparență și integritate în activitatea Curții Constituționale.

Prvind incompatibilități și resticții noi, judecătorii vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai partidelor politice înainte de depunerea jurământului, spre deosebire de reglementarea anterioară, care le permitea să-și suspende doar activitatea politică pe durata mandatului. Această modificare reduce riscul de influență politică asupra deciziilor instanței.


Legea revizuiește și mecanismul de înlocuire a judecătorilor în cazul vacanțelor. Termenele pentru sesizarea autorităților competente vor fi diferențiate în funcție de motivul încetării mandatului (demisie, ridicare a mandatului, deces sau expirare a mandatului), asigurând o tranziție mai eficientă.

O altă prevedere constă în instituirea testului de admisibilitate a sesizărilor adresate Curții. Mai exact, sunt stipulate criterii clare de admisibilitate a sesizărilor.

Prevederile documentului vor intra învigoare la data publicării în Monitorul Oficial. In termen de trei luni, Curtea Constituțională va adopta actele normative necesare pentru implementarea acestuia, iar Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislației în concordanță cu prevederile legale.

Reformele adoptate urmăresc să consolideze independența și credibilitatea Curții Constituționale, aliniind practicile moldovenești la standardele europene. Prin extinderea autonomiei, clarificarea incompatibilităților și introducerea unor mecanisme clare de responsabilizare, noua legislație reprezintă un pas important în consolidarea statului de drept.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.