Acasă Extern Nouă descoperire în cazul ministrului rus găsit împușcat în mașină

Nouă descoperire în cazul ministrului rus găsit împușcat în mașină

0

Roman Starovoit, ministrul rus al Transporturilor demis luni, a fost găsit mort prin împușcare lângă Moscova. Era vizat într-o anchetă privind deturnarea de fonduri alocate fortificării frontierei cu Ucraina.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin l-a demis luni pe Roman Starovoit, fost guvernator al regiunii Kursk, din funcția de ministru al transporturilor și i-a cerut adjunctului lui Starovoit să îl înlocuiască. Starovoit a fost găsit mort într-un parc din afara Moscovei, au anunțat anchetatorii câteva ore mai târziu, scrie stirileprotv.ro.

Două surse au declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că demiterea lui Starovoit era planificată de ceva timp, deoarece era suspectat de implicare în deturnarea de fonduri destinate consolidării apărării în regiunea Kursk.

Kremlinul s-a declarat șocat de vestea morții sale, dar a refuzat să dezvăluie motivele demiterii.

Mii de soldați ucraineni au pătruns peste granița rusă în regiunea Kursk, în august 2024, fiind cea mai mare incursiune străină în Rusia de la al Doilea Război Mondial, ceea ce a reprezentat o mare rușine pentru armata rusă. Forțele ucrainene au fost respinse din Kursk abia la începutul acestui an, dar o mare parte a regiunii a fost devastată, iar Rusia a declarat că zeci de mii de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți în luptele de acolo. Rusia nu a dezvăluit propriile pierderi, dar Ucraina a declarat că acestea au fost grele.

RBC, un important grup media rus, a informat că agențiile de aplicare a legii din Rusia verificau implicarea lui Starovoit în deturnarea de fonduri în regiunea Kursk. Kommersant, unul dintre principalele ziare din Rusia, a afirmat că persoanele acuzate în acest caz au depus mărturie împotriva lui Starovoit.

Procurorii au declarat în decembrie că au descoperit deturnări de fonduri – inclusiv supraevaluarea costurilor de construcție – din suma de 19,4 miliarde de ruble (248 de milioane de dolari) alocată consolidării frontierei cu Ucraina din Kursk. Lucrările de consolidare a frontierei au început când Starovoit era guvernator al regiunii Kursk. Procurorii au declarat că lucrările nu au fost finalizate la timp și că lipsesc cel puțin 3,2 miliarde de ruble (41 de milioane de dolari).

Comitetul de Anchetă al statului rus, care investighează infracțiunile grave, a declarat că ipoteza principală este că Starovoit s-a sinucis. Lângă cadavrul său a fost găsită o armă. Nu au fost furnizate alte detalii și nu s-a precizat când a fost găsit mort.

„Avertisment pentru clasa politică”

Steve Rosenberg, corespondentul BBC la Moscova, relatează că deși au mai fost exemple de oficiali ruși care au murit în condiții suspecte, cazul lui Starovoit a provocat un adevărat șoc. „Sinuciderea lui Roman Starovoit la doar câteva ore după ordinul președintelui de a-l demite este un eveniment aproape unic în istoria Rusiei”, a scris tabloidul Moskovski Komsomoleţ. Abia cu mai bine de treizeci de ani în urmă, înainte de căderea Uniunii Sovietice, mai există un exemplu de ministru care s-a sinucis.

În august 1991, după eșecul loviturii de stat a comuniștilor radicali, unul dintre liderii loviturii, ministrul sovietic de interne Boris Pugo, s-a împușcat.

„Cât de șocat ați fost să aflați că un ministru federal a fost găsit mort la câteva ore după ce a fost demis de președinte?”, l-a întrebat Rosenberg pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, într-o teleconferință organizată de Kremlin. „Oamenii normali nu pot să nu fie șocați de acest lucru”, a răspuns Peskov. „Desigur, și noi am fost șocați”, a adăugat el. „Este rolul anchetei să ofere răspunsuri la toate întrebările. În timp ce ancheta este în curs, nu putem decât să speculăm. Dar asta este mai degrabă treaba presei și a analiștilor politici. Nu a noastră”, a completat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Presa rusă a fost, într-adevăr, plină de speculații. Mai multe ziare rusești au făcut legătura între ceea ce s-a întâmplat cu Roman Starovoit și evenimentele din regiunea Kursk, la granița cu Ucraina. Înainte de numirea sa în funcția de ministru al transporturilor în mai 2024, Starovoit a fost guvernator regional al regiunii Kursk timp de mai bine de cinci ani. Sub conducerea sa – și cu sume mari de bani din bugetul de stat – guvernatorul Starovoit a lansat construirea unor fortificații defensive de-a lungul frontierei. Acestea nu au fost suficient de solide pentru a împiedica trupele ucrainene să pătrundă și să ocupe teritoriul din regiunea Kursk anul trecut. De atunci, succesorul lui Starovoit în funcția de guvernator, Aleksei Smirnov, și fostul său adjunct, Aleksei Dedov, au fost arestați și acuzați de fraudă la scară largă în legătură cu construirea fortificațiilor. „Este foarte posibil ca Starovoit să fi devenit unul dintre principalii acuzați în acest caz”, a sugerat cotidianul economic Kommersant.

Autoritățile ruse nu au confirmat acest lucru, dar dacă frica de urmărirea penală l-a împins pe un fost ministru să-și ia viața, ce ne spune acest lucru despre Rusia de astăzi?, se întreabă retoric corespondentul BBC.

„Cel mai dramatic aspect al acestei situații, având în vedere procesul de restalinizare care are loc în Rusia în ultimii ani, este faptul că un înalt funcționar al guvernului (se sinucide) pentru că nu are altă cale de a ieși din sistem”, afirmă Nina Khrushcheva, profesoară de relații internaționale la The New School din New York. „Probabil se temea că va primi zeci de ani de închisoare dacă va fi anchetat și că familia lui va suferi enorm. Așadar, nu avea nicio scăpare. M-am gândit imediat la Sergo Ordjonikidze, unul dintre miniștrii lui Stalin, care (s-a sinucis) în 1937 pentru că simțea că nu mai are nicio scăpare. Când începi să te gândești la 1937 în contextul actual, te face să te oprești și să reflectezi”, a declarat Hrușceva.

Deși moartea lui Roman Starovoit a făcut prima pagină a ziarelor de la Moscova, evenimentul a avut parte de o acoperire minimă la televiziunea de stat. Poate că acest lucru se datorează faptului că Kremlinul recunoaște puterea televiziunii de a modela opinia publică. În Rusia, televiziunea are o influență mai mare decât ziarele. Așadar, când vine vorba de televiziune, autoritățile tind să fie mai atente și mai prudente în ceea ce privește mesajele transmise, explică Rosenberg.

Buletinul principal de știri de luni seara de pe Rossia-1 a inclus un reportaj de patru minute despre numirea de către Putin a unui nou ministru interimar al transporturilor, Andrei Nikitin. Nu s-a menționat deloc că fostul ministru al transporturilor fusese demis. Și nici că fusese găsit mort. Abia patruzeci de minute mai târziu, spre sfârșitul buletinului de știri, prezentatorul a menționat pe scurt moartea lui Roman Starovoit. Prezentatorul a dedicat acestui subiect doar 18 secunde, ceea ce înseamnă că majoritatea rușilor probabil nu vor considera evenimentele dramatice de luni ca fiind o evoluție semnificativă, notează jurnalistul britanic.

Pentru elita politică, însă, lucrurile stau altfel. Pentru miniștri, guvernatori și alți oficiali ruși care au căutat să facă parte din sistemul politic, ceea ce i s-a întâmplat lui Starovoit va servi drept avertisment, continuă corespondentul BBC.

„Spre deosebire de situație de înainte, când puteai obține aceste funcții, te puteai îmbogăți, puteai fi promovat de la nivel regional la nivel federal, astăzi, este clar că aceasta nu mai este o carieră, dacă vrei să rămâi în viață”, comentează Nina Khrushcheva. „Nu numai că nu există o mobilitate ascendentă, dar chiar și mobilitatea descendentă se termină cu moartea”, observă ea.

Este o reamintire a pericolelor care decurg din nerespectarea sistemului, conchide corespondentul BBC.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.