Regulile de comercializare a mierii au fost modificate. Guvernul a adoptat joi 13 martie noi reglementări care impun standarde mai clare pentru etichetarea și procesarea mierii, or, consumatorii vor beneficia de informații exacte despre originea produsului, iar producătorii vor avea un cadru legislativ mai clar și mai eficient.
„Cea mai importantă schimbare se referă la modul în care este indicată originea mierii. Etichetele trebuie să specifice țara sau țările în care a fost recoltată mierea. Dacă provine din mai multe țări, acestea vor fi listate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Un alt aspect constă în protejarea compoziției naturale a mierii. Se exclude din legislație noțiunea de „miere filtrată”, ceea ce înseamnă că polenul și alți constituenți naturali nu vor mai putea fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.
Republica Moldova produce anual, în medie, 3.700 tone de miere, din care circa 70% este destinată exportului. Uniunea Europeană reprezintă principala piață pentru produsele apicole moldovenești, cu aproximativ 90% din exporturi sau 2.200 tone de miere anual.
În prezent, în țară sunt 9.421 de apicultori autorizați, dintre care 3.319 au formă juridică de activitate, având pașaport de stupină.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.