Începând de sâmbătă, 20 martie, în Republica Moldova vor intra în vigoare restricții mai dure impuse de pandemia COVID-19. Decizii în acest sens au fost luate în cadrul Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, fiind anunțate recent de către premierul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul unui briefing de presă.
„Toate raioanele practic sunt astăzi sub cod roșu, iar cea mai gravă situație este în municipiul Chișinău, unde avem 1400 de cazuri la 100 de mii populație, adică de peste 14 ori mai mult. Situații grave se mai atestă la Anenii Noi, Ialoveni, Hîncești, etc”, a declarat Aureliu Ciocoi.
Totdodată Ciocoi a menționat că unitățile comerciale vor activa după un nou grafic.
„De mâine unitățile comerciale nealimentare își vor înceta activitatea la ora 18:00. Piețele agroalimentare vor lucra de la 07:00 până la ora 15:00. Restaurantele își vor înceta programul cu clienții de la ora 20:00. Ulterior pot activa în regim de livrare. Nunțile, cumetriile, aniversările și alte evenimente sunt interzise. La fel se va întâmpla și cu alte evenimente cu participarea oamenilor în masă, cum ar fi festivalurile sau târgurile speciale”, a mai spus Ciocoi.
Mai mult, toți cetățenii care intră în Republica Moldova trebuie să prezinte un test COVID efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Altfel, vor fi obligați să stea 14 zile în carantină. Aceasta poate fi întreruptă doar dacă în a 10-a zi se face testul COVID.
Acesta a insistat ca restricțiile „să nu fie doar pe hârtie” dar și să fie efectuat un control strict al respectării acestora de către poliție, militari și alte structuri de control.
Premierul interimar a declarat că a cerut sistarea generală a sistemului de învățământ, dar că această solicitare nu a întrunit numărul necesar de voturi în cadrul Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică. Astfel, decizia urmează să rămână la latitudinea autorităților publicelor locale și a direcției instituțiilor de învățământ, care vor stabili dacă va fi sistat în totalitate procesul de învățâmânt.
Organizarea procesului educațional a provocat cea mai mare dezbatere în timpul ședinței. Prin urmare s-a decis delegarea administrației publice locale, împreună cu administrațiile școlilor, grădinițelor cum se va proceda în funcție de situația epidemiologică locală. Totuși există localități unde situația epidemiologică nu este chiar atât de gravă. Prin urmare va rămâne la discreția directorilor instituțiilor de învățământ să decidă de comun acord cu primarii dacă sistează procesul de învățământ sau există condițiile necesare pentru continuarea studiilor cu prezența fizică”, a precizat premierul interimar Aureliu Ciocoi după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.
Spre finanul conferinței de presă, premierul interimar a mai cerut o ședință comună a Parlamentului, Guvernului interimar și cu participarea șefei statului pentru a se stabili acțiunile ulterioare în lupta cu pandemia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.