Acasă Social New York Globe: Posibila eliberare a lui Veaceslav Platon ar reprezinta un...

New York Globe: Posibila eliberare a lui Veaceslav Platon ar reprezinta un risc major pentru situația financiar-bancară a Republicii Moldova

0

Posibila eliberare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a ajuns în atenția presei internaționale, care că acest lucru reprezintă un risc major pentru situația financiar-bancară a țării. Totodată, mass-media străină îndeamnă statele occidentale și organizațiile internaționale să suspende finanțarea externă, dacă acest lucru se va confirma.

Cunoscuta publicație americană New York Globe a publicat un articol amplu despre Platon și tentativele acestuia de a scăpa de dosare și a ieși la libertate, care par să fie susținute de actuala guvernare, în frunte cu Igor Dodon. Jurnaliștii amintesc de faptul că Platon este considerat unul dintre artizanii laundromatului rusesc, precum și al jafului bancar din 2014 și a fost condamnat deja în două dosare.

„Însă, Moldova fiind o țară mică și săracă, lucrurile se schimbă foarte des. Mai ales atunci când se schimbă guvernările, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2019. Partidul Democrat, care fusese la guvernare din 2016, a fost debarcat, puterea reală revenind Partidului Socialiștilor, o formațiune neo-comunistă care sprijină deschis expansiunea lui Putin în spațiul CSI, de stânga, condusă de schimbă guvernările, ceea ce s-a întâmplat în iunie 2019. Partidul Democrat, care fusese la guvernare din 2016, a fost debarcat, puterea reală revenind Partidului Socialiștilor, o formațiune neo-comunistă care sprijină deschis expansiunea lui Putin în spațiul CSI, de stânga, condusă de facto de actualul președinte al țării Igor Dodon”, notează prestigioasa publicație.

New York Globe mai menționează că Igor Dodon se pare, atât din interese financiare personale, cât și pentru că i se cere de la Moscova, ar sprijini eliberarea lui Platon, care pare tot mai reală, având în vedere că fostul premier Vlad Filat a și ieșit deja la libertate. În continuare, publicația citează portalul Deschide.md, care amintește că Platon a fost deja achitat într-un dosar care a fost trimis la rejudecare, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără mituirea mai multor judecători.

„Pentru asemenea „favoruri”, magistrații de la Curtea de Apel ar fi fost remunerați cu câte 200 de mii de euro fiecare. Cei care au dat verdictul au fost: fostul președinte al instanței Ion Pleșca, Elena Cojocaru și Silvia Gârbu”, notează Deschide.md.

Publicația americană mai scrie că cea mai mare îngrijorare nu este eliberarea lui Platon, dar preluarea de către acesta a controlului a două cele mai mari bănci din sistem – Moldindconbank, care a fost implicată în Laundromat, și Moldova-Agroindbank, pe care le administra și anterior prin interpuși, dar pachetele acțiuni i-au fost confiscate, iar băncile vândute unor investitori străini. Pachetele respective de acțiuni ar costa aproximativ 200 de milioane de euro, scrie New York Globe.

„Dacă scenariul va merge, Platon va deține din nou controlul asupra sistemului bancar moldovenesc și va putea relua schemele ilegale, astfel încât Republica Moldova va rămâne cea mai săracă țară din Europa, ancorată în spațiul de influență a mafiei și a cercurilor politice ruse, instabilă economic și financiar, în care investițiile străine sunt mereu sub riscul de a fi preluate ilegal și abuziv”, mai scrie New York Globe.

În prezent, scrie New York Globe, Platon încearcă să obțină anularea condamnării și în celălalt dosar, iar judecătorii vor primi câte 400 de mii de euro. Avocatul lui Veaceslav Platon, Alexandru Bondariuc, a declarat anterior pentru postul nostru TV că faptele descrise în investigație nu ar corespunde adevărului și nu are de gând să comenteze niște aberații. Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții Guvernului au declarat că este o încercare de manipulare din partea publicației.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul prim-ministrului pe comunicare: 

Dacă este vorba despre siguranța sistemului bancar național, de asta tot nu se ocupă Veaceslav Platon, pentru asta sunt alte autorități care au misiunea să supravegheze. Eu nu cred că o persoană anume poate pune sub pericol funcționalitatea sistemului bancar. 

Iar purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu, a refuzat să ne ofere un comentariu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.