Președintele american Donald Trump a avut convorbiri telefonice cu dictatorul rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, declarându-și intenția de a „începe imediat negocierile” cu liderul de la Kremlin pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Trump a calificat ca „improbabilă” retrocedarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, iar aderarea Kievului la NATO „nepractică”. De asemenea, președintele SUA a evitat să răspundă la întrebarea dacă consideră Ucraina un participant egal la procesul de pace. Experții din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) au evaluat declarațiile liderului american.
Marie Dumoulin, directorul programului ECFR pentru Europa extinsă, a remarcat că declarațiile lui Trump după discuțiile sale telefonice cu Putin și Zelenski nu au clarificat cu adevărat modul în care SUA intenționează să negocieze încheierea războiului.
Dumoulin a amintit că Trump a instruit mai mulți oficiali din administrația sa, fără a-l menționa pe reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, să înceapă imediat negocierile. Dar încă nu este clar dacă SUA intenționează să discute cu Rusia și Ucraina separat sau să aducă ambele părți împreună la aceeași masă de negocieri, dacă vor fi implicați și alți actori importanți, inclusiv Europa, și ce anume este planificat să fie discutat în timpul acestor discuții.
„ Prin excluderea perspectivei de aderare la NATO a Ucrainei și transferarea poverii viitoarei securități asupra europenilor, oficialii americani s-au lipsit deja de o pârghie importantă pe care o putea folosi în negocierile viitoare pentru a împinge Rusia la concesii. „Acest lucru nu se potrivește prea bine cu retorica lui Trump despre pacea prin putere, dar nici nu este o surpriză completă”, a adăugat ea.
„ Nu ar trebui să considerăm de la sine înțeles că un acord va fi posibil: Rusia nu și-a arătat dorința de a-și reconsidera cererile maximaliste pentru suveranitatea ucraineană și securitatea europeană. În cele din urmă, ucrainenii vor trebui să decidă dacă sunt îndeplinite condițiile pentru acord, iar europenii vor trebui să se asigure că Ucraina este într-o poziție suficient de puternică pentru a-și prezenta propriile condiții”, spune Dumoulin.
„ Acesta ar trebui să fie un moment de iluminare pentru europeni: dacă sunt serioși cu privire la securitatea viitoare a Ucrainei ca parte a propriei securități, trebuie să dezvolte planuri concrete pentru a garanta această securitate pe termen lung și să se asigure că un posibil acord, dacă administrația americană reușește să-l încheie, va fi puternic și de lungă durată”, a explicat ea.
O mare victorie de PR pentru Putin
Analistul politic al ECFR Kirill Șamiev consideră că mesajele lui Trump și ale Kremlinului despre negocieri și un potențial acord de pace par o ușurare uriașă și o victorie discursivă pentru Rusia: Trump a transferat vina pentru război către predecesorul său Joe Biden, a subliniat victoria ruso-americană în cel de-al Doilea Război Mondial, a folosit teza de „bun simț” a Moscovei de a nu continua războiul împotriva Ucrainei și a vorbit cu Putin înainte de a vorbi cu Zelenski, spunând că va lucra cu dictatorul rus pentru a pune capăt războiului.
„Din punctul de vedere al Rusiei, aceasta este deja o mare victorie de PR. Dar luptele sunt încă în desfășurare. Există o campanie intensă și sângeroasă în regiunea Kursk din Rusia, iar Rusia avansează treptat de-a lungul liniei frontului din Ucraina. Din punct de vedere militar, tendința rămâne aceeași: atât Rusia, cât și Ucraina sunt sub presiune, dar Ucraina suferă mai mult din cauza lipsei de trupe. În această privință, stabilitatea sprijinului militar european de astăzi va determina capacitatea Ucrainei de a negocia mâine. O Ucraină și mai slabă va însemna mai multe concesii politice pentru Rusia”, consideră analistul.
Putin, interesat de acorduri de politice și de securitate regionale mai ample în Europa
„În plus, Kremlinul a declarat în mod repetat că nu este interesat de concesii teritoriale în Ucraina, preferând să vorbească despre acorduri politice și de securitate regionale mai ample în Europa”, a reamintit Șamiyev.
În opinia sa, acest lucru înseamnă că actuala concentrare ucraineano-rusă este doar primul pas către o soluționare pașnică, a cărei negociere va necesita timp și efort. Problema pentru Europa, consideră analistul, este că sistemul european de securitate depinde de NATO, iar NATO depinde de Statele Unite.
„Așadar, Europa este dependentă de actuala administrație de la Washington. În mod ironic, acest lucru este ceea ce Putin și guvernul său se plâng de ani de zile. În opinia mea, Europa își poate spori descurajarea împotriva Rusiei pentru a preveni un alt război potențial în viitor, dar în ceea ce privește războiul actual dintre Rusia și Ucraina, termenul limită a trecut deja. Dacă europenii doresc cu adevărat ca Ucraina să câștige, singura opțiune fiabilă este intervenția militară europeană directă, dar nici guvernele statelor membre, nici societățile lor nu sunt pregătite pentru așa ceva”, a declarat Șamiiev.
O serie de susținători ai Kievului au reacționat cu șoc și indignare la recentele declarații ale lui Trump privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei și negocierile cu Putin. Unii lideri occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul de pace este inițiat fără implicarea directă a Ucrainei și au indicat amenințarea cu slăbirea securității europene. SUA asigură că un impuls rapid pentru pace și discuțiile cu Putin „nu constituie o trădare” a Kievului.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.