Acasă Politic NATO, extrem de interesată să continue dezvoltarea parteneriatului cu R. Moldova

NATO, extrem de interesată să continue dezvoltarea parteneriatului cu R. Moldova

0

NATO este extrem de interesată să continue dezvoltarea parteneriatului său cu Republica Moldova. Secretarul General adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, a transmis mesajul în calitate de invitat al unei video-conferinţe organizată azi de societatea civilă de la Chişinău.

Referindu-se la relaţiile din ultima perioadă dintre NATO şi Republica Moldova, Mircea Geoană a subliniat sprijinul ţărilor Alianţei Nord-Atlantice oferit pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

„Fie că au fost folosite mecanisme şi platformele noastre într-ajutorare, Centrul nostru nord-atlantic pentru sprijinirea dezastrelor şi calamităţilor naturale, fie în plan bilateral.

România, Statele Unite, Germania au acordat sprijin bilateral extrem de important. Ungaria a venit în sprijin. Multe ţări aliate au arătat solidaritate şi continuăm să fim activi şi vigilenţi în această zonă”, a declarat  Mircea Geoană.

În altă ordine de idei, Secretarul General adjunct al Alianţei a accentuat că statutul de neutralitate, nu este un obstacol în calea dezvoltării unei relaţii mai strânse a Republicii Moldova cu NATO.

El a precizat că şansele aderării la Uniunea Europeană cresc în funcţie de aprofundarea parteneriatului cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Suntem convinşi, şi că în cazul ţărilor care nu-şi propun, cum e cazul Republicii Moldova, să adere la Alianţă, o relaţie constructivă, o relaţie de sinergie, o relaţie de parteneriat profund cu Alianţa Atlantică pot să reprezinte şi pentru ambiţiile şi aspiraţiile legitime de aderare la UE a Republicii Moldova – un factor favorizant inclusiv din punct de vedere geopolitic. 

De aceea suntem extrem de interesaţi să continuăm să dezvoltăm parteneriatul cu Republica Moldova”, a precizat  Mircea Geoană.

Reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova şi-au exprimat regretul că, în ultimii ani, autorităţile de la Chişinău nu au aprofundat relaţiile cu NATO.

Directorul Institutului European pentru Studii Politice, Viorel Cibotaru, s-a referit în acest sens la Iniţiativa de consolidare a capabilităţilor de apărare NATO-Republica Moldova, semnată în 2015, în perioada în care era ministru al Apărării.

„După aceşti cinci ani, trebuie să constat că Republica Moldova a rămas repetentă la acest program şi la această relaţie. 

A rămas tot pe puntea ceea. Şi astăzi, în prima parte ce vizează elaborarea unei viziuni strategice a Republicii Moldova… 

Noi nu avem o strategie de securitate naţională, iar strategia de apărare adoptată în 2018 continuă să fie nefuncţională pentru că chiar dacă este bine scrisă în preambul, în partea practică este amânată pentru anul 2025.

Deci, noi vrem relaţii, dar nu vrem să investim în aceste relaţii”, a spus Viorel Cibotaru,.

Printre priorităţile apropiate ale colaborării Republicii Moldova cu NATO, organizatorii video-conferinţei au subliniat şi securitatea mediatică.

Secretarul General adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, a notat importanţa combaterii manipulării şi propagandei venite în special din Rusia şi China, care promovează teorii conspiraţioniste despre pandemia de COVID-19, menite să destabilizeze societăţile.

El a subliniat rolul presei în combaterea dezinformării, mai ales în condiţiile în care pandemia nu a trecut.

tvrmoldova.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.