Acasă Justiţie Nagacevschi, după decizia CC: ”Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o...

Nagacevschi, după decizia CC: ”Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență”

0

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că după decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC) privind numirea în funcție a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se inițiază un proces de resetare. Despre aceasta Fadei Nagacevschi a scris într-o postare pe contul său de Facebook.

„Chiar dacă am mai multe critici de ordin politico-juridic referitor la soluția de azi a Curții Constituționale, nu pot să nu menționez însă,
Resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență, pentru a-i reda legitimitatea grav afectată, mai ales urmare a evenimentelor din anul 2019. O resetare parțială nu este suficientă.
Reamintesc, acest deziderat a fost și este promovat de MJ, fiind inclus și în proiectul de modificare a Constituției (CSM și sistemul judecătoresc).
Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM.
Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor. 
Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea MJ, PG și Președintelui CSJ din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice.
Respectiv, proiectul de modificare a Constituției rămâne în continuare extrem de important spre a fi adoptat. 
Pe această cale vreau să aduc sincere mulțumiri membrilor CSM al căror mandat a fost încetat urmare a HCC, pentru eforturile depuse în vederea readucerii normalității în CSM și să le urez mult succes în continuare, eventual la noul concurs pentru selectarea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari, organizat de Parlament.
PS sper mult că în speță este vorba de inițierea procesului de resetare a CSM și nu de vreun element al eventualelor înțelegeri obscure de asigurare a unor condiții ,,de seră” pentru numirea de către CSM al celui de-al 6-lea judecător al Curții Constituționale care ar fi loial politic sau, de ce nu, blocarea procesului de numire. 
Nu a mai rămas mult și vom afla”, a conchis ministrul aflat în demisie.

Precizăm că Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile din articolul I, punctul 1 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii revine la componența numerică cu 12 membri, dintre care trei membri din rândul profesorilor titulari.

Examinând sesizarea, Curtea a revigorat prevederile Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, în redacția de până la modificarea din decembrie 2019, și a anulat hotărârea Parlamentului prin care au fost numiți în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii cei patru profesori titulari de drept: Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.