Acasă Uncategorized Munteanu, despre proiectul PSRM privind crearea unei CEC în Găgăuzia: ”Proiectul nu...

Munteanu, despre proiectul PSRM privind crearea unei CEC în Găgăuzia: ”Proiectul nu are niciun aviz pozitiv”

0

Proiectul N.470, propus de socialiști, cu scopul înființării unei Comisii Electorale Centrale în UTA Găgăuzia, ar putea deschide o cutie a Pandorei. Comratul își dorește și o Curte de Conturi separată, și alte instituții, care nu ar trebui să aplice legea națională, conducându-se de un izolaționism prost camuflat sub patronajul ideologic al PSRM. De această părere este deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, expusă într-o analiză postată pe o rețea de socializare.

Igor Munteannu susține că ideea unei autorități autonome cu caracter permanent pentru UTA Găgăuzia ar dubla CEC național, creând impresia unei izolări de procesul electoral național.

„Cu siguranță, acest pas nu face decât să alimenteze anumite riscuri și temeri legitime față de proiectul secesionist mai vechi din autonomie. Crearea unei autorități autonome are totodată și niște costuri de întreținere, deloc ignorabile. Voi sublinia motivele pentru care această decizie are costuri și financiare, și politice”, a subliniat Igor Munteanu.

Despre costurile financiare: UTAG are statut special de autoguvernare regională. Totuși, resursele financiare ale autonomiei sunt prevalent finanțate din bugetul de stat. În 2017, din veniturile totale ale UTAG (770 mln lei), transferurile cu destinație specială + defalcările de la impozitele și taxele de stat, TVA, accize, etc., au reprezentat 660 mln. lei. În acest fel, ponderea veniturilor provenind din sursele bugetului de stat în totalul veniturilor bugetare ale UTAG este de 86%.

Aceeași proporție este păstrată constant în anii 2018, 2019 și 2020. În aceste condiții, crearea de noi instituții cu statut permanent este nu doar dăunătoare politic, dar și risipitoare de bani ai cetățenilor RM pe care autonomia îi primește din transferuri cu destinație specială, altfel spus, destinate pentru nevoile de bază sociale, economice, educație, sănătate, iar un CEC autonom cu siguranță nu este o urgență a populației.

Cât despre costurile politice, potrivit deputatului acceptarea unei autorități electorale autonome separate de CEC național deschide o cutie a Pandorei, deoarece Comratul își dorește și o Curte de Conturi separată, și alte instituții, care nu ar trebui să aplice legea națională, conducându-se de un izolaționism prost camuflat sub patronajul ideologic al socialiștilor.

„Lovindu-se cu refuzul categoric al PDA și PAS de a examina proiectul, părăsind ieri ședința, speakerul Zinaida Greceanîi a decis să pună capăt examinării, trimițându-l la revizuire. Totuși, acest proiect nu-i ucis, ci ar putea crea mai departe riscuri, încercând să evite expertiza legală și spiritul Constituției RM”, observă Igor Munteanu.

Mai mult, deputatul notează că proiectul nu are niciun aviz pozitiv, nici măcar de la Adunarea Populară a UTAG. Iar avizul Direcției Juridice a Parlamentului, observațiile categorice ale CEC, semnele clare de violare a unor principii constituționale, par să vorbească clar despre eșecul predictibil al acestei aventuri.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.