Acasă Social Munițiile din cel de-Al Doilea Război Mondial continuă să ia vieți

Munițiile din cel de-Al Doilea Război Mondial continuă să ia vieți

0

Până în prezent, aproximativ 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în exploziile unor obuze rămase în pământ. În fiecare an, geniştii Armatei Naţionale dezamorsează mii de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii, dar nimeni nu cunoaște de cât timp ar fi nevoie pentru ca proiectilele vechi să fie nimicite definitiv, transmite SafeNews.md cu referire la jurnal.md.

Anul 2011 Victor şi Alexandra Sârghi îşi ajutau părinţii la lucrările de primăvară în gradina casei din satu Viprova, raionul Orhei.

Ca în fiecare an, micuţii îngrijeau terenul cu viță de vie.

Unul dintre copii a găsit un obiect necunoscut, l-a lovit de un stâlp și a urmat o explozie.

Cei doi fraţi au fost spulberaţi sub privirile îngrozite ale frăţiorului lor, în vârstă de 7 ani.

Din păcate, medicii nu le-au mai putut salva viaţa. Imediat după tragedie, la fața locului au venit geniștii Ministerului Apărării.

Specialiștii spun că obuzul a rămas în pământ încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi nu exclud ca în zonă să mai fie şi astăzi proiectile nedescoperite.

Vestea despre nenorocirea produsă s-a răspândit prin tot satul.

Și acesta nu este singurul caz din localitatea Virpova. Un alt vecin al familiei Sârghi susține că și el a suferit din cauza unui proiectil de artilerie. În urma exploziei, bărbatul a rămas fără câteva degete de la mana stângă.

Un alt obuz militar a fost găsit într-o curte din satul Dîrdova, în timpul unor săpături.

Oamenii cred că în pământ au rămas multe obuze din timpul războiului.

Până în prezent, în jur de 30 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza exploziilor unor astfel de muniţii. În fiecare an, geniştii Armatei Naţionale dezamorsează peste 2000 de obiecte explozibile, care la o simplă atingere pot provoca tragedii.

Potrivit ofițerilor geniști, care au întocmit o hartă cu grad de risc, multe proiectile sunt în raioanele Orhei, Ungheni, Criuleni, Ialoveni, Căuşeni şi Ştefan Vodă, adică pe locurile unde s-a dat lupte grele, în august 1944.

Aprilie 2020. O curiozitate și un simplu joc putea să îi coste viaţa! Doi copii din raionul Ialoveni au fost grav răniţi în urma exploziei unui obuz, pe care l-au găsit în pădure.

Totul s-a întâmplat lângă gara de la marginea satului Bălţaţi, raionul Ialoveni.

Explozia a fost puternică. S-a auzit în tot satul. În ajutor a sărit vecina unuia dintre copii, care locuieşte la câteva case distanţă de locul unde s-a produs tragedia.

Vă avertizam că urmează informații care vă pot afecta emoţional.

Cei doi copii au fost duşi la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Medicii le-au salvat viaţa, dar au rămas cu sechele grave.

Potrivit geniștilor, obuzul avea calibrul 47 mm, produs în Germania, și posibil să se fi aflat acolo din timpul celui de-al doilea Războiul Mondial.

În aproape trei luni, geniştii au cercetat 46 de hectare de pădure din comuna Țâpala. În cadrul operațiunii au participat 16 militari din Batalionul Geniu. Ceea ce au găsit ei, putea să spulbere mii de vieți în viitor.

Geniștii au depistat peste 1.260 de obiecte explozive de diferit calibru, printre care proiectile de artilerie, bombe de la aruncător, grenade, mine antitanc, focoase, cartușe. Toate munițiile au fost distruse.

Silviu Bivol susține că oamenii sunt în continuare supușii riscului, deoarece continuă să găsească astfel de obiecte prin preajma localității.

Nu este pentru prima oară când o astfel de nenorocire se întâmplă în satul Bălțați.

În anul 2002, un băiat de 12 ani a murit alături de un bărbat, iar soția acestuia a fost grav rănită într-o explozie. Bărbatul a găsit obuzul la marginea satului și la purtat cu el, pană a explodat.

Pentru a evita asemenea tragedii, militarii îndeamnă oamenii să anunţe poliţia atunci când descoperă obiecte suspecte.

În asemenea cazuri, la faţa locului intervin geniştii, care preiau obiectul şi apoi îl nimicesc într-un loc sigur. În cel mai recent caz, pe jar au fost puși drumarii și polițiștii din satul Sculeni raionul Ungheni.

Geniștii au verificat proiectilul și au stabilit că acesta prezintă pericol. L-au nimicit ulterior într-un loc sigur.

În timpul cercetărilor suplimentare, geniștii au mai identificat o mină antitanc în stare activă.

Specialiştii insistă ca oamenii să alerteze imediat autoritățile, când descoperă ceva suspect.

Un veteran al celui de-al doilea război mondial, Piotr Rudeaghin, în vârstă de 95 de ani, le recomandă tinerilor să nu se joace de-a războiul.

Potrivit datelor oficiale, în fiecare zi, în lume, cel puţin 20 de persoane îşi pierd viaţa din cauza exploziilor accidentale. 

Începând cu anul 2005, printr-o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, data de 4 aprilie a fost declarată drept Zi internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de mine.

jurnal.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.