Acasă Diverse Munca pe timp de noapte accelerează îmbătrânirea! Oamenii de știință au descoperit...

Munca pe timp de noapte accelerează îmbătrânirea! Oamenii de știință au descoperit că mușchii au propriul ceas

0

Un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) evidențiază impactul negativ al muncii în ture asupra sănătății musculare, sugerând că aceasta accelerează procesul de îmbătrânire. Cercetătorii de la King’s College London au descoperit că celulele musculare au propriile ceasuri circadiene, esențiale pentru menținerea masei și funcției musculare.

Aceste ceasuri biologice intrinseci reglează cicluri de sinteză și degradare a proteinelor musculare, în special în timpul nopții, când are loc o „curățare” a proteinelor defecte acumulate pe parcursul zilei. Procesul este vital pentru regenerarea și funcționarea normală a musculaturii.

Prin întreruperea acestui mecanism, cum se întâmplă în cazul lucrului în ture, mușchii nu mai elimină eficient proteinele deteriorate. Astfel, se instalează un declin muscular asemănător celui cauzat de vârstă, cunoscut sub numele de sarcopenie (pierderea masei musculare ca urmare a procesului natural de îmbătrânire).

Studiul s-a desfășurat pe pești zebră, un model biologic frecvent utilizat în cercetare, datorită similarității genetice de aproximativ 70% cu oamenii și a transparenței corpului, care permite observarea directă a musculaturii. Pentru a simula efectul dereglării ritmurilor circadiene, echipa a manipulat genetic musculatura peștilor, perturbând funcția ceasului intern. Deși în primele 12 luni nu s-au observat diferențe notabile, la doi ani, peștii cu ceasuri musculare dereglate erau mai mici, mai ușori și prezentau o mobilitate redusă.

Aceste semne corespund degradării musculare observate și în cazul lucrătorilor în ture, confirmând legătura dintre ritmul circadian afectat și îmbătrânirea accelerată. Cercetătorii au identificat acumularea proteinelor defecte drept un factor-cheie în acest proces.

Dr. Jeffrey Kelu, autorul principal al studiului, a subliniat că rezultatele sunt relevante pentru cei aproximativ patru milioane de lucrători în ture din Regatul Unit, ale căror ritmuri circadiene sunt frecvent perturbate. Studiul sugerează că intervențiile care vizează reglarea ceasurilor biologice musculare ar putea preveni sarcopenia și ar putea îmbunătăți calitatea vieții la această categorie de populație.

În prezent, se testează tratamente preclinice care vizează proteinele ceasurilor biologice, cu scopul de a identifica terapii viabile pentru prevenirea declinului muscular asociat cu munca în ture. Cercetarea a fost finanțată de Consiliul pentru Cercetare Medicală din Marea Britanie (MRC), iar echipa consideră că aceste rezultate oferă o nouă direcție promițătoare pentru înțelegerea și combaterea îmbătrânirii premature

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.