Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător legat de înregistrările prealabile pentru votul din afacerea țării. Potrivit lui Postica, numărul mare de înregistrări, în special din Federația Rusă, ar putea ascunde tentative de manipulare a datelor.
Oficialul CEC a subliniat că există suspiciuni că persoane rău intenționate ar putea încerca să influențeze procesul electoral, prin înregistrări fictive, realizate pe aceeași adresă de email pentru a atinge numărul maxim permis de solicitări.
Aceasta nu este prima dată când un astfel de fenomen se observă, fiind similar cu situația întâlnită la scrutinul prezidențial din 2024. În ciuda acestor probleme, CEC monitorizează zilnic situația și promite să analizeze cu atenție fiecare înregistrare, pentru a preveni orice formă de fraudă.
În ceea ce privește datele disponibile, aproape 7.600 de moldoveni și-au anunțat intenția de a vota în Federația Rusă, iar înregistrările din alte state sunt mult mai reduse. Germania, SUA, Italia și Marea Britanie se află pe următoarele locuri, dar cu un număr semnificativ mai mic de înregistrări, majoritatea fiind sub 150.
CEC a mai recomandat alegătorilor să fie atenți și să nu își partajeze datele personale cu terțe persoane, după ce au fost semnalate cazuri în care înregistrările au fost făcute în Rusia, în timp ce persoanele respective își exprimau votul pe teritoriul Republicii Moldova.
Înregistrările prealabile pot fi făcute până pe 14 august, iar scopul acestui proces este de a estima numărul celor care intenționează să participe la votul din afacerea țării.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.