În preajma deschiderii negocierilor de aderare la UE, Moldova apare în statisticile privind munca la negru cu cifre deloc bune. Euronews scrie că, potrivit datelor Asociației Europene de Liber Schimb, rata de ocupare informală în Republica Moldova se ridică la 52 la sută.
De altfel, angajarea informală, cunoscută sub numele de muncă fără contract, protecție legală sau securitate socială, rămâne răspândită în întreaga lume. Conform estimărilor din 2023 ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), pe plan global, 58% din forța de muncă este angajată la negru. După excluderea lucrătorilor din agricultură, cifra scade la 50%, scrie ipn.md.
Totodată, deși în comparație cu alte regiuni rata de ocupare informală a forței de muncă este mai mică în țările UE, un număr considerabil de lucrători din Europa sunt prinși în economia cu contract ocazional sau cu zero ore.
Potrivit datelor OIM pentru 2023 sau a celor mai recente cifre disponibile, afirmă Euronews, dintre țările UE, cele mai mari rate de ocupare informală au avut cu 17,8% și, respectiv, 9,8%, Ungaria și Polonia. În schimb, economia informală este mult mai puțin răspândită în alte state membre ale UE, ratele de ocupare informală scăzând sub 2% într-o treime din țările UE.
Malta a înregistrat cea mai scăzută rată de ocupare informală cu 0,7%, urmată de Slovenia cu 1%, iar Belgia, cât și Bulgaria, cu 1,3%.
Printre factorii-cheie care contribuie la disparitățile în ceea ce privește angajarea informală în Europa, potrivit profesorului Mihails Hazans de la Universitatea din Letonia, care a cercetat aprofundat munca la negru la nivel continental, sunt normele sociale, tradițiile și legislația. De exemplu, în Polonia, multitudinea întreprinderilor mici, care se bazează adesea pe lucrătorii neoficializați, dă explicație, parțial, ratelor mărite de angajare informală.
În plus, se ia în calcul și compoziția sectorială a ocupării forței de muncă. Hazans a subliniat că ocuparea informală tinde să fie mai mare în țările în care sectoarele ospitalității și construcțiilor au o pondere mai mare în ocuparea forței de muncă. Datorită naturii lor, aceste domenii sunt deosebit de predispuse muncii informale.
Ar fi de mirare faptul, că în comparație cu alte câteva țări europene, angajarea informală este mai preferată în Regatul Unit. Dintre primele cinci economii ale Europei, Regatul Unit a avut cea mai mare rată de angajări informale cu 6,5%, urmată de Italia cu 3,8% și Franța cu 3,6%. În schimb, rata de ocupare informală a fost de 2,6% în Spania și de 2,5% în Germania.
Privind munca la negru în Marea Britanie, Mihails Hazans a remarcat că „în Marea Britanie nu este obligatoriu un contract scris”, ceea ce poate contribui la obișnuința cu munca informală. El a subliniat, de asemenea, că angajările de scurtă durată ar putea juca un rol semnificativ în formarea acestor rate mărite, deoarece angajările de pe acest segment adesea nu se bazează pe contracte formale și nu includ măsuri de protecție pentru angajat.
În schimb, el a identificat rate de ocupare informală mai scăzute pentru Ungaria și Polonia decât cele raportate de OIM, scrie Euronews.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.