Acasă Social Moldovagaz și alte 11 companii vor fi obligate să facă stocuri de...

Moldovagaz și alte 11 companii vor fi obligate să facă stocuri de gaze

0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să oblige 12 companii de furnizare a gazelor să facă stocuri de circa 145 milioane metri cubi de metan pentru perioada rece a anului 2025-2026, transmite Safenews.md cu referire la știri.md.

Drept motiv sunt invocate prevederile Legii cu privire la gazele naturale și a ultimilor modificări operate de Parlament în luna iunie 2025, potrivit cărora stocurile de metan „care fac obiectul obligației de stocare trebuie să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova, racordați la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de sistem licențiați, determinat pentru ultimii 5 ani calendaristici”, potrivit mold-street.com.

Potrivit datelor ANRE, 12 companii ce dețin licențe de furnizare a gazelor, urmează ca până la 1 noiembrie 2025, să facă stocuri de 145,37 milioane metri cubi, sau 1.534.873,458 MWh.

Cel mai mare volum revine pe seama Moldovagaz – circa 137,06 milioane metri cubi, ceea ce corespunde unei cote de piață de 94,28%. În condițiile în care de la 31 iulie 2025, Moldovagaz va rămâne fără această licență, obligația va trece la Energocom care este menționată că ar urma să facă stocuri de 7.272 metri cubi.

ANRE chiar prevede că în cazul în care furnizorului obligat i se va retrage licența până la data 1 noiembrie 2025, cantitatea de gaze naturale care face obiectul obligației de stocare atribuită acestuia, se pune în obligația furnizorului căruia i s-a impus obligația de serviciu public.

O cotă de 2,07% revine companiei National Power Corp SRL, respectiv va avea obligația de a stoca peste trei milioane metri cubi, iar Navitas Energy (parte a grupului Premierr Energy) – 1,71 milioane metri cubi (o cotă de 1,17%).

Potrivit ANRE până pe 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații cu privire la cantitatea de gaze naturale stocate, dacă acestea sunt create și menținute direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi de metan, precum și referitor la ruta pe care urmează să fie livrate gazele la hotarele Republicii Moldova, cu prezentarea copiilor acordurilor încheiate în vederea rezervării capacității de transport a gazelor naturale la punctele de interconectarea transfrontaliere.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.