Acasă Social MoldovaGaz a pus pe stop achizițiile de gaze naturale, din cauza prețurilor...

MoldovaGaz a pus pe stop achizițiile de gaze naturale, din cauza prețurilor la bursă

0

Moldova a pus pe stop achizițiile de gaze naturale, din cauza creșterii prețurilor la bursa europeană. Scumpirile sunt provocate de tensiunile din Orientul Mijlociu, care ar putea escalada și mai mult.

Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, la începutul lunii curente, prețul gazelor pe piața europeană a ajuns la 457 de dolari pentru o mie de metri cubi, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele opt luni, scrie Tv8.md.

„Am avut careva achiziții săptămâna trecută, nu pot să vă spun nemijlocit volumul achiziționat, dar, deocamdată, am luat o pauză. Săptămâna aceasta vom vedea care vor fi evoluțiile și posibil săptămâna viitoare vom relua, pentru luna septembrie”, a explicat Vadim Ceban.

Directorul Moldovagaz speră că prețul la gaze se va stabiliza, astfel ca Moldova să poată face noi achiziții pentru prima lună din toamnă. Faptul că tensiunile din Orientul Mijlociu alimentează scumpirea gazelor o confirmă și experții din domeniul energetic.

La sfârșitul lunii iulie, prețul acestora a început să crească din nou, după o relativă stabilizare în luna precedentă. O problemă rămâne și livrarea de gaz rusesc prin Ucraina, după ce forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk și au luat sub control stația de tranzit a gazului din Sudja.

Pe acolo trec zilnic peste 40 de milioane de metri cubi, dintre care aproximativ 35 de milioane de metri cubi de gaz ajung la puținele țări din UE, care mai importă gaz rusesc. Este vorba despre Austria şi Slovacia, iar restul de cinci milioane de metri cubi ajung în regiunea transnistreană.

Expertul în energetică, Eugen Muravschi, susține că dacă stația Sudja va fi afectată în cazul unor eventuale confruntări militare, asta ar putea duce la o scumpire a gazului pe piața europeană, deoarece Austria şi Slovacia vor trebui de urgență să caute un alt furnizor, iar în cazul R. Moldova, fără gaze ar putea rămâne doar regiunea transnistreană. 

„La noi, din cauza situației din jurul stației Sudja, Ministerul Energiei deja a pornit procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Care sunt riscurile pentru Moldova dacă gazul rusesc nu va mai trece prin Sudja? Asta ar putea însemna sistarea alimentării cu gaz a regiunii transnistrene: Unica alternativă ar fi ca Gazprom să trimită niște volume de gaz prin conducta Turkstream din Marea Neagră și coridorul transbalcanic, dacă va fi capacitate disponibilă acolo. Pentru malul drept al Nistrului principala consecință e că centrala de la Cuciurgan nu va mai produce energie electrică și va trebui să o cumpărăm de pe piața românească, probabil la un preț mai scump. Neplăcut, dar nu-i sfârșitul lumii”, explică Eugen Muravschi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.