Acasă Social Moldova este aproape gata de exportul de carne de pasăre și ouă...

Moldova este aproape gata de exportul de carne de pasăre și ouă în UE

0

Circa 95% din acțiunile planificate de foaia de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B au fost realizate, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii. Altfel spus, au mai rămas de realizat doar aproximativ 5% din acțiuni, pentru ca exportul să înceapă, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Cât de pregătită este țara va fi clar după efectuarea auditului Republicii Moldova, în vederea evaluării controalelor oficiale în domeniul sănătății animalelor pentru carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre și ouăle destinate exportului în Uniunea Europeană, care se va desfășura în regim online în perioada 19 – 30 aprilie 2021.

Auditul presupune examinarea unor aspecte importante, precum lanțurile de producție pentru produsele din carne de pasăre, cerințele în vigoare pentru certificarea oficială a testărilor în domeniul sănătății animalelor, funcționarea rețelei de laboratoare și altele.

„Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă. Cu referire la produsele lactate, procedura de obținere a dreptului de export în UE presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național”, anunță MEI.

Potrivit autorităților, în prezent are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate pentru luna aprilie 2021.

De notat că Republica Moldova importă de trei ori mai multe lactate, decât exportă. Totodată, din cauza reducerii abrupte a șeptelului de vite, producția de lapte a scăzut dramatic și circa 50% din necesarul de lapte este asigurat din import. Altfel spus, nu prea avem ce exporta.

Până în prezent doar mierea, praful din ouă și caviarul de la Aquatir (o companie a grupului Sheriff din Tiraspol) sunt acceptate pe piața UE.

În ultimii 5-6 ani, autoritățile au tot promis în fiecare an startul exportului de produse animaliere pe piața UE, dar din varii motive acesta nu poate fi inițiat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.