Acasă Politic Mold-street// Proiectul care ar putea crea probleme la recuperarea miliardului

Mold-street// Proiectul care ar putea crea probleme la recuperarea miliardului

0

Un proiect de modificare a legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, promovat de consilierul premierului Ion Chicu, Nicolae Eșanu, ar putea crea probleme mari pentru recuperarea miliardului. Cel puțin asta susțin experții, scrie Mold-Street.com.

  • Ședința extraordinară a Parlamentului, din 20 iulie 2020
  • Pe 20 iulie, Guvernul și apoi Parlamentul au examinat și adoptat (în prima lectură) în regim de urgență un proiect de modificare și completare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a Codului de executare al Republicii Moldova, a Legii privind societățile cu răspundere limitată și a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Sursa citată scrie că documentul a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, chiar dacă nu a avut niciun aviz, inclusiv cel de la Comisia juridică, numiri și imunități condusă de socialiști. Șapte deputați din Comisie s-au abținut, iar unul a fost împotrivă.

Nicolae Eșanu, autorul, și-a cerut scuze pentru urgența cu care este promovat proiectul, argumentând necesitatea examinării și adoptării în prima și a doua lectură prin faptul că „instanțele judecătorești interpretează și aplică la o scară tot mai largă prevederile Legii cu privire la spălare de bani și urmăresc activele unor beneficiari”.

„Nu am nimic cu domnul Eșanu, dar este inadmisibil și este o rușine pentru Parlament că a admis așa ceva… Data viitoare o să trimită deredicătoarea de la Guvern ca să prezinte legea”, a criticat economistul Veaceslav Ioniță, fost președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, care a mai precizat că documentul trebuie să fie prezentat de un ministru sau secretar de stat din Ministerul ce a venit cu o așa inițiativă.

„Cred că votând o astfel de lege, ne creăm probleme mari. Sper că deputații vor solicita în scris opinia FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și a GRECO. Imaginați-vă că o persoană fizică se face vinovată de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Banii aceștia însă au fost investiți într-o afacere și după aceasta noi venim și spunem că dacă avem de urmărit, apoi doar pe dânsul, dar la el ce poți urmări? Doar cămașa de pe el și nu trebuie de urmărit firma lui, căci este o persoană juridică separată”, a explicat Ioniță.

În aceeași ordine de idei, juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice, spune că pentru un astfel de proiect „este obligatorie expertiza anticorupție din partea CNA, care ar trebui să dea un răspuns la întrebarea: Cum aceste modificări vor influența o eventuală recuperarea a bunurilor, după ce acești bani au circulat prin diverse jurisdicții?”.

Mai multe detalii despre daunele acestui proiect, aflați în articolul integral al sursei citate, accesând acest link.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.