Acasă Social Ministrul Educației anunță: Tezele universitare, verificate cu soft anti-plagiat. Ce sancțiuni riscă...

Ministrul Educației anunță: Tezele universitare, verificate cu soft anti-plagiat. Ce sancțiuni riscă studenții care copiază

0

Ministerul Educației și Cercetării intenționează să aplice la nivel național un sistem anti-plagiat pentru a combate fenomenul copierii în învățământul superior. Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, care a subliniat că noul soft va permite verificarea tezelor de licență, master și doctorat, având acces la baze de date locale și internaționale. Sistemul va fi administrat direct de minister, nu de universități, și va permite identificarea lucrărilor care conțin fragmente copiate în proporție semnificativă.

Dacă se va constata că teza este copiată cap-coadă, sancțiunile vor fi severe: exmatriculare sau chiar eventuale interdicții de a urma studii superioare pe o anumită perioadă.

„Am chestionat peste 4.000 de studenți, iar aproximativ 40 la sută au recunoscut că la examen se copiază. Vom schimba puțin regulile jocului anul acesta (…) Aici există soluții, de la digitalizarea procesului, până la o monitorizare mai strictă, poate inclusiv din partea ministerului. În sfârșit, am găsit resurse pentru un sistem anti-plagiat la nivel național, astfel încât să avem și noi o verificare a tezelor de licență și master”, a spus Dan Perciun la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ministrul a subliniat că, anul trecut, după realizarea sondajului, a avut o întrevedere cu rectorii, în cadrul căreia s-a convenit ca fiecare universitate să elaboreze un plan de prevenire a plagiatului și a altor practici neconforme.

„Multe universități s-au mobilizat, au realizat sondaje interne, au evaluat profesorii și chiar au schimbat unele cadre didactice. Avem încă de lucru în această privință, dar vom merge gradual pentru că este vorba de instruirea corectă a studenților. Atunci când impui anumite reguli, trebuie să-i pregătești pe oameni”, a afirmat ministrul.

Restanțele studenților – în vizorul MEC

O altă problemă ajunsă în vizorul Ministerului Educației sunt restanțele studenților, care vor fi monitorizate în acest an.

„Intuiția noastră este că ajungem foarte des în anul trei cu un număr mare de restanțe, care, în mod practic, nu pot fi recuperate într-o perioadă scurtă de timp, iar acest lucru creează premise pentru căutarea unor soluții ”creative”. Vom realiza astfel o radiografie a sistemului și vom analiza dacă prevederile aprobate de către minister, care stabilesc că, începând cu un anumit număr de restanțe, studenții trebuie fie să își rezolve situația, fie să părăsească universitatea, sunt respectate(…) Vom cere universităților să respecte prevederile legate de numărul maxim de restanțe admisibile pentru a trece”, a anunțat ministrul Dan Perciun, precizând că studenții care vor depăși 15 restanțe, acumulate până în anul trei, riscă să fie exmatriculați.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, în 2024, Planul sectorial anticorupție în domeniul educației, având ca obiectiv principal creșterea integrității și reducerea corupției în sistemul educațional. Printre prioritățile MEC se regăsesc: reducerea plăților informale în instituțiile de învățământ general, combaterea fraudei academice în învățământul superior și alinierea codurilor de etică la standardele europene și formarea cadrelor didactice pentru promovarea educației anticorupție.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.