Acasă Social Ministrul Apărării: R. Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele de violare a spațiului...

Ministrul Apărării: R. Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele de violare a spațiului aerian

0

Un pericol iminent, cu caracter militar, pentru securitatea Republicii Moldova, este puțin probabil în prezent, judecând situația de pe frontul de război din Ucraina. Totuși, Moldova rămâne vulnerabilă în cazurile când se produc incidente legate de violarea spațiului aerian, fapt care, în primul rând, încalcă regulile internaționale, dar, cel mai important, prezintă pericol pentru cetățenii Republicii Moldova.

Declarațiile aparțin ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, făcute în cadru unui interviu pentru Agenției de presă IPN.

Pe teritoriul țării noastre au căzut mai multe drone. Ultimul incident a avut loc pe 3 decembrie. Ministrul menționează cățara noastră rămâne vulnerabilă la astfel de incidente.

„Cu regret, Republica Moldova rămâne vulnerabilă la incidentele ce se referă la violarea spațiului aerian. De la începutul războiului în Ucraina am avut nenumeroase incidente de acest gen, care în primul rând încalcă regulile internaționale, dar cel mai important pun în pericol cetățenii Republicii Moldova. Este evident că atât timp cât avem război la hotarele Republicii Moldova, pe care Federația Rusă îl duce împotriva țării noaste vecine Ucraina, astfel de incidente, cu regret, pot avea loc – intenționat sau ca rezultat al consecințelor de atac împotriva infrastructurii din Ucraina.
Vedem în ultima perioadă o campanie discriminatorie ce țintește infrastructura critică și uneori chiar și infrastructura civilă din Ucraina, pentru a crea condiții dificile pe timp de iarnă. Infrastructura critică este amplasată și în apropiere de hotarul cu Republica Moldova, inclusiv în delta Dunării. De aceea este un număr sporit de atacuri în această regiune. Prin urmare, unele drone, fiind bruiate, deviază de la ținte și ajung în țările vecine – în Moldova, România”, a declarat ministrul.

Expertizele au arătat că dronele căzute la noi în țară sunt de diferite modele cu diferite destinații.

„Ultimele într-adevăr au fost din categoria celor folosite pentru a distrage atenția apărării aeriene de la dronele care sunt cu încărcătură explozibilă și care merg la țintele de infrastructură. Precedentele au fost de tip „Shahed”, erau armate, cu explozibil și prezentau un pericol sporit pentru infrastructură și cetățeni.
De aceea reiterez, nu trebuie de apropiat. Nu trebuie de încercat, de atins, fiindcă este misiunea specialiștilor care sunt instruiți și cunosc cum să acționeze în astfel de situații”, a menționat Nosatîi.

Acum un an, Armata Națională a primit din Franța radarul Ground Master 200 de monitorizare a spațiului aerian. Ministrul a fost întrebat cât de util a fost acest echipament la detectarea pericolelor.

„Radarul GM 200 este achiziționat de Ministerul Apărării în interesul fortificării capacității de supraveghere a spațiului aerian. Este un radar performant, dar este un radar cu rază medie. Limitările bugetare nu permit pe deplin să ne asigurăm cu toate sistemele necesare și sofisticate. Avem nevoie de sisteme cu rază lungă de acțiune, avem nevoie de sisteme ce ar permite identificarea inclusiv a țintelor mici, precum ar fi dronele. Dar am avea nevoie de un număr destul de mare pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova”, a spus ministrul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.