Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a avut ieri 26 martie o întrevedere cu delegația germană aflată la Chișinău, condusă de către Excelența Sa, Margret Uebber, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, precum și reprezentanții Băncii Germane de Dezvoltare KfW, printre care Veronica Garcia Del Arco, Directoarea pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
Discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală și sprijinul acordat Guvernului Republicii Moldova în domeniul energetic și social. În acest context, Ministrul Alexei Buzu a adresat mulțumiri Germaniei pentru contribuția la finanțarea Programului de compensații la energie, în special pentru grantul de 33 milioane de euro oferit recent.
„Acest suport financiar este esențial pentru a sprijini familiile, în special pe cele mai vulnerabile, să facă față costurilor la resursele energetice, reducând impactul asupra bugetului acestora. Vreau să mulțumesc Germaniei și tuturor partenerilor europeni pentru solidaritatea demonstrată față de cetățenii Republicii Moldova în aceste timpuri pline de provocări”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), prin intermediul Băncii Germane pentru Dezvoltare KfW, a oferit în februarie 2025, un grant sub formă de suport bugetar în valoare de 33 milioane de euro pentru finanțarea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, destinat compensării costurilor la energie pentru gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova.
„Prin contribuția noastră la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, dorim să asigurăm energie la prețuri accesibile pentru familii și gospodăriile vulnerabile, trimițând un semnal clar al sprijinului de lungă durată și de încredere al Germaniei pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Excelența sa, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Uebber,
Această contribuție financiară generoasă a fost debursată pe contul Ministerului Finanțelor la mijlocul lunii martie curent, în timp record, la aproximativ o lună și jumătate după angajamentul enunțat de către partea germană, datorită unei colaborări eficiente și productive între Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat, Ministerul Energiei și partenerii germani.
„În numele Guvernului German, Banca Germană pentru Dezvoltare KfW sprijină Republica Moldova în asigurarea accesibilității costurilor la energie pentru populația vulnerabilă. Pe lângă acest sprijin de urgență, Banca Germană pentru Dezvoltare KfW este un partener de încredere de lungă durată, finanțând investiții în infrastructura durabilă și eficientă din punct de vedere energetic în Republica Moldova de mai bine de 20 de ani” a afirmat Veronica Garcia Del Arco, Directoarea Băncii Germane de Dezvoltare KfW pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.
Acordurile de finanțare privind sprijinul bugetar sectorial pentru promovarea securității energetice pentru grupurile vulnerabile faza II au fost semnate între Banca Germană de Dezvoltare KfW și Republica Moldova, reprezentată de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în persona Ministrului Alexei Buzu și Ministerul Finanțelor, în persoana Ministrei Victoria Belous, pe 7 martie curent.
Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri europeni ai Republicii Moldova în consolidarea finanțării Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, iar contribuția sa reprezintă o parte semnificativă (24,9%) din totalul de 2,68 miliarde de lei alocați de Guvern în acest sezon rece Programului „Ajutor la contor”, lansat și implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Din această sumă, 1,15 miliarde de lei provin din donațiile partenerilor europeni, inclusiv din partea Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Estoniei, Slovaciei și Letoniei.
Aceasta reprezintă a doua contribuție a Germaniei la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, după prima rundă de sprijin din 2022, de 40 milioane de euro, totalul suportului financiar oferit ajungând la 73 milioane de euro.
În prezent, aproximativ 710 000 de gospodării din Republica Moldova beneficiază de compensații la energie sub formă de plată monetară, ceea ce asigură un suport esențial pentru acoperirea costurilor de încălzire în sezonul rece.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.