Acasă Politic Ministerul Finanțelor ar putea fi obligat să publice salariile și toate indemnizațiile...

Ministerul Finanțelor ar putea fi obligat să publice salariile și toate indemnizațiile plătite demnitarilor

0

Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a dat astăzi aviz pozitiv unui proiect de lege înregistrat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian și Dumitru Alaiba prin care se propune ca Ministerul Finanțelor să publice obligatoriu sumele pe care le achită funcționarilor de nivel înalt pentru salarii, indemnizații și compensații.

Potrivit proiectului, se propune a fi completată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar cu un nou articol nou care va obliga Ministerul Finanțelor, până la data de 1 mai a fiecărui an, să publice pe pagina sa web, cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor şi adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

De asemenea, până la aceeași dată, Ministerul Finanțelor va publica suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații, etc), încasate în anul anterior de bugetarii din categoriile enumerate mai sus.

„Salariile demnitarilor trebuie să fie la vedere, iar informația trebuie să fie accesibilă tuturor, într-un singur loc, ca să nu îți trebuiască experiență de investigator să ajungi la ea”, a comentat deputatul Dumitru Alaiba, după ce proiectul a fost avizat pozitiv de comisia parlamentară.

„Cu un pas mai aproape de transparență!”, a scris pe Facebook și colegul său, deputatul Radu Marian.

Precizăm că în R. Moldova sunt funcționari de stat remunerați lunar cu sume ce depășesc o sută de mii de lei, iar unii bugetari adună din indemnizații, compensații și premii zeci de mii de lei suplimentar la salarii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.