Randamentul nominal mediu al valorilor mobiliare de stat (VMS) anuale la licitaţia de marţi a fost înregistrat la 6,28 la sută, uşor mai mare decât randamentul acestor valori mobiliare la licitaţia precedentă.
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a informat corespondentul Infotag că oferta totală de VMS a constituit 1,95 miliarde de lei. Cererea investitorilor pentru aceste titluri a depăşit 2,09 miliarde de lei. Un detaliu caracteristic al licitaţiei: ofertele investitorilor au depăşit oferta emitentului doar pentru titlurile cu scadenţa la 364 de zile, în timp ce cererea investitorilor pentru VMS semestriale şi la trei luni a fost mai mică decât oferta Ministerului Finanţelor.
Atunci când Ministerul a oferit titluri cu scadenţa la 91 de zile în valoare de 50 de milioane de lei, cererea investitorilor pentru acestea s-a ridicat la un amărât de 7,66 milioane de lei. La finalul licitaţiei, emitentul le-a plasat pentru 7,66 milioane de lei, cu o rată nominală a dobânzii de 2,50%, care a rămas neschimbată pentru mai multe licitaţii consecutive.
Oferta VMS cu scadenţa la 182 de zile a totalizat 850 de milioane de lei, deşi cererea investitorilor pentru titlurile semestriale a fost înregistrată la 692,68 milioane de lei. Ministerul a satisfăcut cererea pentru această hârtie, în valoare totală de 429,22 milioane lei, în funcţie de următorii indicatori de randament: rata minimă a dobânzii nominale a fost înregistrată la 5,50%, cea maximă – 5,69%, iar cea medie – 5,59%.
Ministerul a oferit VMS anuale în valoare de 950 de milioane de lei. Cererea investitorilor pentru acestea a fost cu 400 de milioane de lei mai mare, totalizând 1,39 miliarde de lei. În urma licitaţiei, emitentul a plasat aceste titluri în valoare de 1,39 miliarde lei cu următoarele randamente: minim – 6,09 la sută, maxim – 6,45 la sută, mediu – 5,28 la sută.
Participanţii profesionişti de pe piaţă, a căror opinie a fost solicitată de corespondentul Infotag, consideră că, până la începutul primului trimestru al anului 2025, ratele de randament la toate valorile mobiliare pot creşte în limita a 1%. Potrivit lor, un astfel de randament aproximativ va corespunde indicelui preţurilor de consum în Moldova. Conform prognozei Băncii Naţionale, rata anuală a inflaţiei în această perioadă ar putea atinge valoarea maximă de 6,2%.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.