Acasă Extern Mii de oameni din Barcelona au protestat în stradă: Afară cu turiștii

Mii de oameni din Barcelona au protestat în stradă: Afară cu turiștii

0

Mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat la Barcelona împotriva turismului excesiv, supărați că orașul a devenit de nelocuit din cauza milioanelor de turiști care vin anual.

Sub sloganul: „Destul este destul! Să punem limite turismului”, în jur de 2.800 de manifestanți, potrivit poliției, au mărșăluit sâmbătă la Barcelona pentru a cere o schimbare a modelului economic pentru oraș, cel mai vizitat din țară, scrie digi24.ro.

„Nu avem nimic împotriva turismului, dar avem ceva împotriva turismului prea mare, pentru că face orașul de nelocuit”, a explicat Jordi Guiu, un sociolog de 70 de ani din Barcelona.

În spatele unui banner pe care scria „Reduceți turismul acum!”, manifestanții au defilat scandând „Afară cu turiștii din cartierele noastre”, oprindu-se în fața unor hoteluri, spre surprinderea vizitatorilor. 

Criticii turismului excesiv denunță în principal efectul acestuia asupra prețurilor locuințelor – chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit Primăriei Barcelonei -, dar și consecințele sale nefaste asupra companiilor locale, mediului și condițiilor de muncă ale angajaților locali. 

„Magazinele de zi cu zi se închid pentru a face loc unui model de afaceri care nu corespunde nevoilor cartierului. Oamenii (…) nu își mai permit chiriile, trebuie să plece”, se plânge Isa Miralles, un muzician în vârstă de 35 de ani care locuiește în cartierul Barceloneta. 

În Barcelona au fost peste 12 milioane de turiști anul trecut, potrivit consiliului municipal. 

Pentru a facilita găsirea unei locuințe pentru rezidenți, Primăria a anunțat recent că dorește să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turiști până în 2029. 

De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin marile orașe turistice din Andaluzia, cum ar fi Malaga, numărul mișcărilor anti-turism din Spania este în creștere. 

A doua cea mai populară destinație turistică din lume, după Franța, Spania a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) și Insulele Canare (13,9 milioane). 

Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB și asigură 12,6% din locurile de muncă.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.