Campania electorală care a trecut a divizat foarte mult societatea din Republica Moldova, în condițiile în care prea multe instituții de presă sunt partizane politic și au dezinformat la greu. Sunt declarațiile ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și au fost făcute astăzi la Forumul Mass-Media 2020, transmite SafeNews.md cu referire la Jurnal.md.
„Problemele mass-media sunt în vizorul nostru și cu mare atenție privim evoluțiile din acest domeniu. Este un moment oportun pentru a discuta situația mass-media după o campanie electorală care a divizat foarte mult și care a arătat încă o dată că prea multe instituții media promovează partizanatul politic și chiar PR-ul negru și dezinformarea”, a declarat Peter Michalko.
În acest context, având în vedere declarațiile puternice al OSCE ODIHR cu privire la alegerile prezidențiale, ambasadorul UE a solicitat Parlamentului și Guvernului să reînnoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea transparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului.
„La fel ca acum patru ani, am văzut discurs de ură prezent în campania electorală. Speranța e că, de această dată, oamenii nu au căzut în această capcană. E o speranță pentru mass-media corectă, pentru jurnaliștii care vor să informeze societatea în mod corect, că consumatorii de știri sunt capabili să facă o evaluare corectă. Pentru asta, condiția principală este să existe mass-media liberă, independentă”, a adăugat ambasadorul european.
Peter Michalko a adăugat că UE continuă să urmărească independența instituțiilor mass-media din Republica Moldova
„Regret că Republica Moldova se află în cădere constantă în clasamentul mondial al libertății presei. În 2013 a fost plasată pe locul 55, dar a coborât pe locul 91 în 2019 și anul acesta. Este o tendință foarte alarmantă și îndemnăm Republica Moldova să ia măsuri pentru a schimba această tendință”, a mai spus șeful Delegației UE.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.