Acasă Extern Metoda folosită de ruși pentru a-i alunga pe ucraineni din Herson

Metoda folosită de ruși pentru a-i alunga pe ucraineni din Herson

0

La doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, civilii din orașul din prima linie Herson se confruntă cu o nouă amenințare – dronele care îi urmăresc pentru a lansa încărcături explozive asupra lor. Este o modalitate prin care rușii încearcă să-i determine pe civilii rămași în oraș să plece, după ce ucrainenii au recucerit orașul.

De când dronele au început să roiască în oraș în iulie, au avut loc mii de atacuri în fiecare lună, ucigând de atunci 24 de civili și rănind alte sute, scrie adevarul.ro.

Pe rețelele sociale, soldații rușii nu se sfiesc să se laude cu aceste atacuri.

„Vânătoarea a început”, scria o postare pe Telegram în dreptul unei imagini din satelit a unei dube cât se poate de obișnuite. „Orice minivan negru trebuie distrus, indiferent unde se duce.”

În atacuri, dronele au aruncat grenade asupra autobuzelor și oamenilor care așteptau în stații, civililor pe biciclete, dar și a celor așezați la coadă pentru a primi ajutor umanitar. 

Într-o înregistrare video, împărtășită de un operator de drone, doi oameni se plimbă pe o stradă liniștită din Herson când o dronă ajunge deasupra lor și eliberează o grenadă între ei.

Trupele ruse folosesc drone comerciale chineze Mavic modificate pentru a lansa încărcături explozive – acestea sunt controlate pe frecvențe radio pe care sistemele anti-drone ale Ucrainei nu le pot bloca și, cum sunt prea mici, prea numeroase și zboară prea jos, nici apărarea antiaeriană tradițională nu le poate viza eficient.

În august, au avut loc peste 2.500 astfel de atacuri, în majoritate în orașul Herson, a explicat Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al administrației militare a Herson. În septembrie, acestea au depășit 2.700.

Între 1 iulie și 11 octombrie, au fost răniți peste 400 de civili, inclusiv șapte copii. Multe dintre aceste răni au schimbat vieți, unele dintre ele necesitând amputații, a spus Tolokonnikov.

„În zona mea mai erau probabil 1.500 sau 2.000 de oameni după ce s-a încheiat ocupația rusească. Acum mai sunt cel mult 1.000”, a explicat Dima Olifirenko, în vârstă de 22, de ani, un marinar blocat acasă de război. El a fost rănit la față de explozia unei grenade lângă o stație de autobuz.

El a presupus că drona va pleca după autobuz dar aceasta a rămas pe loc.

„Nu aveam unde să mă adăpostesc”, povestește el.

Pe de altă parte, puține autobuze mai circulă acum, astfel că a avut nevoie de aproape o oră să ajungă la un spital.

„Șoferul a fost obligat să oprească la fiecare stație de autobuz, deoarece acum nu sunt prea multe autobuze”, a spus el.

Mulți rezidenți s-au adaptat, mai mult sau mai puțin, la amenințarea bombardamentelor, dar dronele au devenit o amenințare cotidiană. De fiecare dată când oamenii pleacă de acasă, se gândesc că riscă să fie vânați de aceste drone.

„Dronele sunt mult mai rele decât artileria, căreia poți să-i auzi lansarea și să-ți dai seama unde zboară”, a spus Olfirenko. „În schimb drona e [deodată] acolo, te observă și ești terminat.”

În Herson, prima linie este delimitată de râul Nipru, și se extinde spre zone umede și un estuar pe măsură ce se apropie de mare, separând forțele ucrainene de cele rusești pe maluri opuse. Râul a fost o barieră naturală, protejând orașul de o ofensivă de amploare. Pe de altă parte,  mii de civili trăiesc la doar câțiva kilometri de forțele ruse, ceea ce face orașul deosebit de vulnerabil la aceste atacuri cu drone.

Raza de acțiune a dronelor, de până la 15 km, le permite să traverseze râul. Sunt suficient de mici și ieftine pentru ca Rusia să le trimită în număr mare. Dacă s-ar chinui probabil să localizeze ținte militare pe liniile de front bine camuflate, în schimb nu le-ar fi greu să țintească civili care își văd de traiul de zi cu zi.

„Aceasta este o operațiune sistematică, bine planificată, de distrugere a vieții civile în Herson”, spune Serhii Kuzan, președintele grupului de reflecție Centrul de Securitate și Cooperare din Ucraina și fost consilier al ministerului ucrainean al apărării.

„Tactica în acest război hibrid nu este de a câștiga pe câmpul de luptă, ci de a distruge populația civilă, astfel încât guvernul central să negocieze sau să se predea”, sublinază Kuzan.

Atacurile cu drone s-au intensificat în cursul verii, după ce forțele ucrainene s-au retras din punctele de sprijin precare de pe malul stâng al râului Nipru, unde malurile estuarelor erau prea umede pentru a săpa tranșee, iar trupele au fost extrem de expuse, a explicat el.

După ce trupele ucrainene s-au retras de pe partea ocupată de Rusia, operatorii ruși de drone au avut posibilitatea de a se deplasa în porțiunile cu stuf și zonele împădurite. Astfel, aceștia au acoperire pentru a stabili poziții, trimite drone în Herson, după care să plece înainte ca trupele ucrainene să-i poată localiza și ținti.

Fostul oficial a explicat că acum Hersonul este un oraș pe care soldații ruși l-au împărțit în trei zone – iar pe cea din apropierea râului au declarat-o zonă roșie, unde ei consideră pe oricine o țintă legitimă. Însă mii civili își au casele acolo.

„Nu există nicio apărare aeriană care să poată viza aceste drone minuscule, iar dacă ar exista sirenele ar fi constante”, a spus Kuzan. Singurele tipuri de apărare aeriană pe care civilii ucraineni se pot baza acum sunt acum condițiile de vreme– întrucât dronele zboară cu dificultate pe ploaie și când bate vânt puternic – dar și pe noroc sau, în cazul credincioșilor, pe credință.

Un alt pericol este reprezentat de mine.

Minele sunt uneori acoperite cu lipici și acoperite de pământ înainte de a fi aruncate, pentru a fi mai greu de observat, spune șeful administrației orașului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.