Liderul de la Kremlin este dispus să dialogheze cu președintele american, chiar dacă acesta l-a criticat dur pentru propunerile privind Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin „rămâne deschis oricărui contact” cu Donald Trump, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luni, în cadrul unui briefing de presă, potrivit Agerpres. Totuși, el a subliniat că „nicio nouă convorbire telefonică” între cei doi lideri „nu este prevăzută deocamdată”, scrie adevarul.ro.
Declarația vine după ce Donald Trump și-a exprimat nemulțumirea față de Putin, numindu-l „foarte enervant”. Președintele american a reacționat astfel la ideea avansată de liderul rus privind o „administrație de tranziție” în Ucraina, care nu l-ar include pe actualul președinte Vladimir Zelenski. Trump a spus că a fost furios și „enervat” atunci când președintele rus Vladimir Putin a criticat credibilitatea conducerii președintelui ucrainean Vladimir Zelesnki.
Într-un interviu acordat duminică pentru NBC News, Trump a avertizat că, dacă Rusia îi va bloca eforturile de a pune capăt războiului, ar putea impune tarife de până la 50% pe petrolul rusesc. Măsura ar putea intra în vigoare într-o lună, dacă nu se ajunge la o încetare a focului.
Vineri, Vladimir Putin a sugerat, într-o întâlnire cu militari ruși la Murmansk, că Ucraina ar putea fi administrată temporar de ONU pentru a organiza alegeri prezidențiale „democratice”. „Am putea, desigur, să discutăm cu SUA, chiar și cu țările europene, și în mod evident cu partenerii și prietenii noștri, sub egida ONU, posibilitatea de a înființa în Ucraina o administrație de tranziție”, a spus Putin.
„Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidențiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent și care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorități negocieri asupra unui acord de pace și a semna documente legitime”, a explicat președintele rus.
Liderul de la Kremlin a insistat că Rusia își urmărește obiectivele în Ucraina „progresiv, poate că nu atât de rapid pe cât ne-am dori, însă cu insistență și certitudine, pentru a îndeplini toate obiectivele anunțate”. Moscova susține că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine, considerând apropierea Ucrainei de NATO o amenințare.
Pe fondul presiunilor americane pentru un armistițiu, Kievul a acceptat pe 11 martie o pauză de 30 de zile în conflict, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul liderilor europeni și ucraineni cu privire la un posibil acord negociat fără implicarea lor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.