Acasă Social Măsuri noi pentru examenul de absolvire a gimnaziului

Măsuri noi pentru examenul de absolvire a gimnaziului

0

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în colaborare cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, implementarea unui set de măsuri destinate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului din 2025. Noile măsuri vizează atât sprijinul acordat elevilor, cât și îmbunătățirea procesului de evaluare a lor, fiind concepute pentru a răspunde nevoilor actuale din sistemul educațional, promit autoritățile în domeniu, transmite IPN.

Măsuri pentru sprijinirea elevilor la matematică

Unul dintre cele mai importante programe anunțate este destinată elevilor care se confruntă cu dificultăți în studierea matematicii. Astfel, în anul 2025, un număr de 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea posibilitate să participe la 30-40 de ore gratuite de instruire la matematică. Lecțiile vor fi organizate în grupuri mici, formate din 3-4 elevi, pentru a permite o atenție mai mare și un sprijin individualizat. Selecția elevilor se va face pe baza unui test, pe 27 februarie 2025, la care vor participa aproape 29.000 de absolvenți de clasa a IX-a.

„Integritatea nu se negociază. Este esențial ca procesul de desfășurare a examenelor să fie un model de corectitudine, pentru a transmite aceste valori în întregul sistem educațional. Școala nu doar îi învață pe elevi materii, dar trebuie să fie un loc unde se învață valori fundamentale, inclusiv prin modul în care sunt organizate examenele”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Evaluare transparentă și corectă

Pentru a asigura transparența și corectitudinea examenelor, Ministerul Educației și ANCE vor înființa patru Centre Republicane de Evaluare în municipiul Chișinău, unde toate testele scrise vor fi examinate de comisii republicane. Aceste comisii vor analiza lucrările elevilor din sesiunile de bază și suplimentară, apoi contestațiile. Procesul de evaluare va fi monitorizat video, pentru a preveni orice nereguli.

„Fiecare centru de evaluare va fi dotat cu sisteme video pentru monitorizarea procesului, asigurând astfel transparența și corectitudinea. Peste 400 de cadre didactice cu experiență vor fi implicate în evaluarea lucrărilor, ceea ce va contribui la un proces de evaluare de înaltă calitate,” a explicat directoarea ANCE, Lilia Ivanov.

Formarea cadrelor didactice pentru evaluare eficientă

Pe lângă sprijinul acordat elevilor, profesorii care predau disciplinele de examen în clasa a IX-a vor beneficia de cursuri de formare organizate de MEC și ANCE. Acestea vor avea loc în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025 și vor viza îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice. Peste 4.000 de profesori vor participa la aceste sesiuni de formare, care vor contribui la creșterea calității procesului educațional și de evaluare.

Modificări legislative și bugetare

Ministerul Educației și ANCE au elaborat și un proiect de modificări la normativele de timp și cheltuieli pentru organizarea examenelor. Printre propuneri se numără majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului pentru bacalaureat. Aceste modificări vor implica un cost suplimentar de circa 8,6 milioane de lei, alocați din bugetul de stat.

„Pentru a asigura un proces de evaluare corect și transparent, este important ca și resursele financiare să fie adecvate. Prin modificările propuse, vrem să sprijinim eficient activitățile de evaluare, pentru ca elevii să fie evaluați corect și echitabil,” a precizat Lilia Ivanov.

Campanii de sensibilizare și sprijin colegial

În continuare, MEC și ANCE vor derula campania „Fii Onest, NU COPIA”, cu scopul de a promova un comportament corect în rândul elevilor pe durata examenelor. Această campanie va include atât măsuri de monitorizare, cât și activități educative.

În plus, va fi lansată campania „Ajută un elev”, ca să sprijine elevii claselor a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Copiii vor beneficia de instruiri de specialitate, pentru a învăța cum să ofere suport colegilor, atât metodologic, cât și în ceea ce privește cerințele fiecărei probe de examen. De asemenea, voluntarii vor primi materiale educaționale care să-i ajute în activitate.

Potrivi Ministerului Educației, toate măsurile sunt parte a unui efort mai larg de modernizare și transparență în educație, care vizează îmbunătățirea calității procesului educațional și asigurarea unui sistem de examinare corect și echitabil.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.