Acasă Social Mârzac, despre relaţiile Moldova-NATO: Sunt necesare pentru ambele părţi

Mârzac, despre relaţiile Moldova-NATO: Sunt necesare pentru ambele părţi

0

Relaţiile bilaterale reciproc avantajoase Republica Moldova – NATO nu aduc atingere statutului de neutralitate a ţării noastre. Datorită cooperării în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace, Moldova a devenit compatibilă cu statele membre şi cu cele partenere ale Alianţei nu numai sub aspect politic dar şi militar.

Declaraţiile au fost făcute de către directorul executiv al CID NATO în Moldova, Elena Mârzac, în cadrul emisiunii „Moldova şi Lumea” de la postul public de radio, transmite SafeNews.md cu referire la trm.md.

„Cooperarea cu un actor internaţional de o asemenea talie, cu o populaţie de aproape 900 de milioane de oameni, cu un PIB anual integral de 30 de miliarde de dolari şi cu componenţa economică care conţine în jur de 50% din economia mondială este, considerăm noi, în interesul Republicii Moldova”, a menţionat Elena Mârzac.

Directorul executiv al CID NATO în Moldova a adăugat că şi pentru Alianţă, „datorită situaţiei geostrategice a ţării noastre este important să coopereze cu vecinii săi şi să aibă parteneri de încredere”.

Elena Mârzac a amintit de rolul important al Alianţei pe scena internaţională în oferirea asistenţei umanitare.

Potrivit sursei citate, capacitatea de răspuns la dezastre a NATO şi-a demonstrat eficienţa de nenumărate ori. Recent în gestionarea crizei provocate de COVID-19, iar mobilizarea şi furnizarea de ajutor statelor afectate s-a produs în timp scurt.

„Un exemplu de asistenţă observăm şi în Republica Moldova prin cele două loturi de echipament medical şi de protecţie necesar în gestionarea crizei”, a spus reprezentantul CID NATO în Moldova.

Potrivit Elenei Mârzac, în cooperarea sa cu NATO, Republica Moldova se axează pe avansarea procesului de reformare şi de modernizare a sectorului de securitate şi apărare naţională în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului de securitate.

Iar în acest proces, „autorităţile de la Chişinău ţin cont de hotărârea Curţii Constituţionale (CCM) nr.14 din 2 mai 2017 privind interpretarea articolului 11 din Legea Supremă referitor la neutralitatea permanentă a ţării”.

Directorul executiv CID NATO în Moldova a amintit că CCM a stabilit că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate asemenea sistemului de securitate a ONU, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate al ţării.

„A fi neutru nu însemnă a fi izolat, nu înseamnă a fi pasiv, este de obligaţia noastră în calitate de membru al ONU să participăm la astfel de parteneriate şi să contribuim la asigurarea securităţii şi păcii, cel puţin celei regionale”, a concluzionat Elena Mârzac.

Amintim că în data de 4 aprilie s-au împlinit 72 de ani de la formarea NATO, iar acum 26 de ani Republica Moldova a aderat la Parteneriatul pentru Pace al acestei organizaţii, implementând mai multe planuri individuale de colaborare cu Alianţa.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.