Acasă Extern Marii bogați din Marea Britanie amenință că pleacă dacă guvernul renunță la...

Marii bogați din Marea Britanie amenință că pleacă dacă guvernul renunță la o concesie în vigoare din epoca colonială / Ce este regimul „non-dom”

0

Monaco, Italia, Elveţia, Dubai. Sunt doar câteva dintre destinaţiile care încearcă să-i ademenească pe super bogaţii Regatului Unit înainte de modificările propuse la regimul fiscal al ţării, relatează CNBC, preluat de News.ro

Aproape două treimi (63%) dintre investitorii bogaţi au spus că intenţionează să părăsească Regatul Unit în termen de doi ani sau ”în scurt timp”, dacă guvernul laburist va merge mai departe cu planurile de a elimina o concesie fiscală care datează din perioada colonială, în timp ce 67% au spus că nu ar fi venit în Marea Britanie dacă ar fi ştiut de schimbarea fiscală, potrivit unui nou studiu al Oxford Economics, care evaluează implicaţiile planurilor.

Ce este regimul non-dom

Regimul non-dom din Regatul Unit este o regulă fiscală veche de 200 de ani, care permite persoanelor care locuiesc în Regatul Unit, dar care au domiciliul în altă parte, să evite plata impozitului pe venit şi câştiguri de capital din străinătate timp de până la 15 ani.

În 2023, se estimează că 74.000 de persoane se bucurau de acest statut, în creştere faţă de 68.900 în anul precedent.

Laburiştii au propus luna trecută planuri de abolire a statutului, extinzând un angajament stabilit în programul său electoral şi accelerând propunerile anterioare ale fostului guvern de a elimina treptat regimul în timp.

Aceasta vine în momentul în care prim-ministrul Keir Starmer s-a angajat să îmbunătăţească corectitudinea şi să susţină finanţele publice, anunţuri suplimentare fiind aşteptate la începutul săptămânii viitoare, la conferinţa anuală a Partidului Laburist şi în timpul declaraţiei bugetare din toamnă, din 30 octombrie.

Guvernul afirmă că decizia îi va aduce bani, experții spun altceva

Ministrul de Finanţe, Rachel Reeves, a spus că anularea programului ar putea genera 2,6 miliarde de lire sterline (3,45 miliarde de dolari) pe parcursul următorului mandat al guvernului.

Cu toate acestea, cercetarea Oxford Economics, care a fost realizată la începutul acestei luni în colaborare cu grupul de lobby Foreign Investors for Britain, estimează că modificările vor costa contribuabilii 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.

”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generaţii”, a declarat Leslie Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain, la CNBC.

Conform propunerilor, conceptul de ”domiciliu” va fi eliminat şi înlocuit cu un sistem bazat pe rezidență, în timp ce numărul de ani în care banii câştigaţi în străinătate nu sunt impozitaţi în Marea Britanie va fi redus de la 15 la patru.

”Este doar o altă lovitură. Nu sunt sigură dacă pleacă cu toţii, dar cu siguranţă se întreabă şi îşi fac timp pentru a vedea ce se schimbă”, a spus Macleod-Miller.

Un număr record de milionari este aşteptat să părăsească Marea Britanie în acest an, potrivit unui raport din iunie al companiei de consultanţă în migraţie Henley & Partners.

Se estimează că Marea Britanie va înregistra o pierdere netă de 9.500 de persoane cu valoare netă ridicată în 2024, mai mult de dublu faţă de 4.200 de anul trecut.

”Este cu siguranţă un pericol. Pieţele sunt atât de interschimbabile în zilele noastre. Este uşor pentru oameni să se mute acasă. Este uşor pentru oameni să îşi mute afacerile”, a declarat Marcus Meijer, CEO al investitorului imobiliar Mark, pentru CNBC, despre schimbările non-dom, săptămâna trecută.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.