Acasă Economic Mari probleme cu bugetul țării! Venituri în picaj și cheltuieli explozive –...

Mari probleme cu bugetul țării! Venituri în picaj și cheltuieli explozive – Deficitul atinge niveluri alarmante

0

Bugetul de stat pentru anul 2024 a fost supus unei revizuiri semnificative față de volumul inițial aprobat. Conform noilor estimări, veniturile bugetului vor suferi o diminuare de 801,5 milioane lei, ajungând la un total de 65,83 miliarde de lei. Pe de altă parte, cheltuielile bugetului de stat vor înregistra o majorare de 386,3 milioane lei, totalizând 82,60 miliarde de lei. Aceste ajustări vor conduce la o creștere a deficitului bugetar cu 1,187 miliarde de lei, ajungând la suma de 16,777 milirade de lei, potrivit infromațiilor MInisterului Finanțelor, scrie bani.md.

În ceea ce privește veniturile, se estimează o scădere semnificativă a încasărilor din impozite și taxe, cu o diminuare de 904,0 milioane lei, în principal din impozitul pe venitul persoanelor juridice și TVA-ul pe mărfurile importate. Totodată, se anticipează majorări la impozitul pe venitul persoanelor fizice, TVA-ul pe mărfurile produse și serviciile prestate în țară, precum și accizele la mărfurile importate.

Revizuirea bugetului include, de asemenea, estimări privind cheltuielile pentru serviciul datoriei de stat, care se vor micșora datorită scăderii ratelor Euribor 6 luni și a ratei DST pe piețele internaționale, precum și a reducerii serviciului datoriei pe împrumutul BERD pentru proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”. În schimb, s-au prevăzut majorări semnificative pentru transferurile către bugetele locale, programele implementate din Fondul rutier și măsurile de reducere a vulnerabilității energetice.

Deficitul bugetar estimat pentru anul 2024 va reprezenta 5,1% din PIB, cu o majorare semnificativă față de volumul aprobat anterior. Structura surselor de finanțare a deficitului a fost ajustată, reflectând revizuirea surselor interne și a împrumuturilor externe, inclusiv cele destinate proiectelor finanțate din surse externe.

Principalele obiective pentru anul 2024 rămân menținerea stabilității și disciplinei bugetar-fiscale, precum și un control strict asupra cheltuielilor, cu accent pe plățile sociale, salariile, deservirea datoriei și cheltuielile pentru resursele energetice.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.