Acasă Comunicate de presă Marea Dictare Națională: 1.500 de persoane sunt așteptate la eveniment

Marea Dictare Națională: 1.500 de persoane sunt așteptate la eveniment

0

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat despre organizarea ediției a II-a a Marii Dictări Naționale, care se va desfășura de Ziua Limbii Române, pe 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale. În cadrul dictării pot participa toți doritorii care cunosc bine limba română.

Potrivit ministrului, ținând cont de interesul sporit față de evenimentul de anul trecut, în acest an Marea Dictare Națională va întruni un număr de trei ori mai mare de participanți, la eveniment fiind așteptați circa 1.500 de persoane. Așadar, pentru a găzdui acest număr de participanți, în PMAN vor fi plasate 750 de bănci care vor asigura capacitatea necesară de locuri. Participanții în cadrul dictării vor primi foi, apă și chipiuri absolut gratuit. Pentru a face parte la eveniment, doritorii trebuie să se înregistreze pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare. 

Dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă formată din lingviști, specialiști din instituțiile de învățământ superior, reprezentanți ai ministerului Educației și Cercetării, precum și alte persoane, susține secretara de stat a ministerului Educației, Adriana Cazacu. 

„La evaluare ne vor servi drept reper regulile din dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a treia, publicat sub egida Academiei Române în 2022. Îndemnăm participanții să consulte această sursă”, spune Cazacu.

Totodată, la evaluare se va ține cont de acuratețea și aranjarea textului în pagină. Ulterior, după evaluare, lucrările vor fi scanate și vor fi expediate participanților prin poșta electronică, astfel încât participanții vor cunoaște ce greșeli au comis și unde trebuie să mai lucreze. Cei mai buni zece participanți, care vor demonstra abilități remarcabile în scris, vor obține vouchere pentru cărți, în cadrul unei ceremonii de premiere.

Marea Dictare Națională este la cea de-a doua ediție și este organizată de Ministerul Educației și Cercetării sub egida Președinției. La prima ediție de anul trecut au participat aproximativ 450 de persoane.

Marina Borș, studentă la Facultatea Drept a Universității de Stat din Moldova, a fost câștigătoarea concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.