Acasă Extern Marea Britanie este pregătită să trimită avioane de luptă Typhoon în Ucraina

Marea Britanie este pregătită să trimită avioane de luptă Typhoon în Ucraina

0

Regatul Unit este gata să trimită avioane de luptă Typhoon pentru a ajuta la protejarea spațiului aerian al Ucrainei, scrie The Times . Potrivit publicației, miniștrii britanici au discutat modalități de a oferi garanții de securitate pentru Ucraina, fără a fi nevoie de un contingent mare la sol.

Discuțiile sunt într-un stadiu incipient, dar sursa a spus că nu sunt încă finalizate: „Suntem pregătiți să facem orice ne spun ei”. „Poliția aeriană” va include aeronave „înarmate până în dinți” gata de decolare. Zona de excludere a zborului va necesita avioane care să patruleze pe cer 24 de ore pe zi, scrie adevarul.ro.

„Așa cum a spus prim-ministrul după summitul de la Paris de luni, suntem încă în fazele incipiente ale procesului, dar Marea Britanie va juca un rol principal în susținerea unei păci durabile în Ucraina, care îi protejează suveranitatea și îl descurajează pe Putin de la alte agresiuni în viitor”, a spus o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării de la Londra.

Cu o zi înainte, după negocierile de la Riad, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va fi de acord cu desfășurarea de trupe NATO în Ucraina, ca parte a vreunui acord de pace. La rândul său, o sursă militară de rang înalt din afara Marii Britanii a declarat că aceasta a fost doar poziția Rusiei după „prima rundă”.

În timp ce un interlocutor de rang înalt din guvernul britanic a remarcat că o misiune de „poliție aeriană” ar avea sens. Deși, potrivit acestuia, acest lucru ar necesita un număr semnificativ de aeronave, precum și sisteme de apărare aeriană pentru a proteja avioanele.

În loc de trupe terestre

După cum scrie publicația, teoretic, zeci de avioane Typhoon ar putea fi în pregătire pentru orice atac rusesc. În timp ce un contingent mai mic de menținere a păcii de trupe din Marea Britanie și din alte țări europene ar oferi protecție pe teren.

O altă sursă a sugerat că atacurile transfrontaliere ar putea fi urmărite folosind tehnologie sofisticată, mai degrabă decât forțele terestre. Deși nu este clar cum ar putea acest lucru să-l descurajeze pe președintele rus Vladimir Putin de la încălcarea oricărui acord

The Times a remarcat că există o îngrijorare tot mai mare că numai Europei va fi dificil să strângă suficiente forțe terestre pentru a patrula granița de (1.126,54 km) a Ucrainei cu Rusia, chiar dacă Moscova este de acord cu o astfel de mișcare. Prin urmare, unii diplomați susțin că o forță de menținere a păcii a ONU este o opțiune mai realistă, iar Rusia este probabil să susțină o astfel de perspectivă.

Ministrul britanic al Apărării, John Healy, a spus că numai Statele Unite îl pot opri Putin să atace din nou Ucraina.

„În cele din urmă, numai Statele Unite pot oferi lui Putin un mijloc de descurajare care să-l împiedice să atace din nou, iar detaliile acestui lucru sunt în curs de rezolvare acum”, a spus el în timpul unui discurs despre reforma apărării la Institutul Guvernului din Londra.

Comentariile lui Healy, scrie publicația, se înscriu în logica celor ale premierului britanic Keir Starmer și coincid cu opinia aliaților NATO, care consideră că orice forță de menținere a păcii necesită o oarecare „participare” a Statelor Unite. Săptămâna viitoare, premierul britanic va călători la Washington pentru a se întâlni cu președintele Trump.

La rândul său, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a mai afirmat că Europa nu poate garanta securitatea statului ucrainean fără Statele Unite, întrucât are prea puțini soldați pentru a reprezenta o amenințare reală pentru Putin. El a declarat că ar putea fi nevoie de 110.000 de trupe străine pentru a asigura pacea în Ucraina. Cu toate acestea, în realitate, consideră Times, acest lucru ar necesita de trei ori acest număr, ținând cont de rotația personalului care sosește și pleacă

Potrivit The Washington Post, Uniunea Europeană are în vedere un număr mult mai mic, între 25.000 și 30.000 de militari, ca parte a unui potențial acord de încetare a focului. O sursă militară ucraineană a declarat însă că astfel de forțe nu sunt „nimic” pentru granița terestră cu Rusia.

O misiune de poliție aeriană condusă de Regatul Unit ar putea fi modelată după misiunile NATO deja în desfășurare în Țările Baltice. O sursă RAF a spus că acest lucru este mai probabil decât crearea unei zone de excludere a zborului. Aeronavele poate avea baza în Polonia.

Associated Press a relatat anterior că un grup de țări europene ia în considerare trimiterea unui contingent militar în Ucraina pentru a impune un potențial acord de pace. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a spus că astfel de forțe de menținere a păcii nu ar trebui să facă parte din misiunea NATO. Premierul polonez Donald Tusk a indicat că Varșovia nu își va trimite armata în Ucraina ca parte a unui contingent de menținere a păcii. În același timp, premierul britanic Keir Starmer a spus că este gata să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina . De asemenea, Ministerul suedez de Externe nu a exclus trimiterea armatei sale ca contingent de menținere a păcii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.