Majoritatea taiwanezilor declară că sunt pregătiţi să lupte în cazul unei invazii a insulei de către armata chineză, în timp ce consideră că un astfel de scenariu este improbabil pe termen scurt, potrivit unui sondaj publicat de un institut local miercuri, în ajunul sărbătorii naţionale, transmite agențiia AFP, citată de Agerpres.
Aproape 68% dintre cele 1.214 de persoane chestionate au declarat că sunt „complet dispuse sau destul de dispuse” să lupte pentru apărarea insulei în cazul unei invazii, potrivit acestui sondaj realizat de Institutul de Cercetare pentru Apărare şi Securitate (INDSR).
Aproximativ 64% dintre respondenţi consideră că dorinţa Beijingului de a prelua controlul asupra insulei reprezintă „o ameninţare serioasă”, însă 61% consideră, totuşi, că un atac nu va avea loc în următorii cinci ani.
Sondajul a fost realizat în septembrie de INDSR – o organizaţie care se autointitulează „independentă” şi „nepartizană” -, în ajunul sărbătorii naţionale a Taiwanului, celebrată pe 10 octombrie, ocazie cu care preşedintele Lai Ching-te urmează să aibă un discurs public.
China îl consideră pe Lai un „separatist periculos” din cauza ataşamentului său faţă de suveranitatea Taiwanului, asupra căruia Beijingul, care şi-a intensificat presiunea militară şi politică în ultimii ani, nu exclude preluarea controlului prin forţă.
Potrivit presei chineze de stat, Beijingul l-a acuzat marţi pe preşedintele Lai Ching-te că alimentează „ostilităţile”, după ce acesta din urmă a declarat, sâmbătă, în timpul unui discurs, că este „imposibil” ca China să fie „patria mamă” a Taiwanului.
Lai a „reciclat încă o dată sofismul independenţei Taiwanului”, l-a criticat Zhu Fenglian, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze, un organ al guvernului chinez.
Anul trecut, directorul CIA, William Burns, a estimat că preşedintele chinez Xi Jinping se gândeşte la o invazie a Taiwanului până în 2027.
Această dată ar coincide cu începerea unui posibil al patrulea mandat al preşedintelui Xi Jinping, notează directorul INDSR, Lee Wen-chung, care nu exclude posibilitatea de a vedea Beijingul luând „măsuri destul de dure” în acest context.
Doar aproximativ 40% dintre respondenţi cred că SUA, primul aliat al Taiwanului, şi-ar desfăşura marina pentru a forţa o posibilă blocadă impusă insulei de către Beijing.
Washingtonul menţine, în mod istoric, o politică de „ambiguitate strategică” în ceea ce priveşte o eventuală intervenţie militară americană în cazul în care Taiwanul ar fi atacat de China.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.