Acasă Politic Maia Sandu își dorește colaborare cu candidații pro-europeni, după rezultatele primului tur...

Maia Sandu își dorește colaborare cu candidații pro-europeni, după rezultatele primului tur de scrutin

0

Președinta Maia Sandu a felicitat luni cetățenii moldoveni pentru aprobarea referendumului constituțional, care a fost validat cu o majoritate extrem de strânsă. Ea a subliniat că fiecare vot a fost esențial, mai ales într-o bătălie electorală marcată de „atentate la democrație”. Într-un moment în care anterior părea că nu își dorește colaborarea cu candidații de dreapta, Sandu a schimbat tonul după rezultatele primului tur de alegeri, cerându-le susținătorilor săi să mobilizeze și alegătorii altor candidați pro-europeni, inclusiv pe cei ai lui Renato Usatîi, pentru a preveni ca țara să fie lăsată „celor care vor să o vândă”.

După procesarea voturilor, Maia Sandu a obținut 42,30%, urmată de Alexandr Stoianoglo (26,05%) și Renato Usatîi (13,08%). Ceilalți candidați pro-europeni, precum Ion Chicu, Octavian Ţîcu, Andrei Năstase și Tudor Ulianovschi, au avut rezultate de 2,06%, 0,93%, 0,64% și respectiv 0,52%.

Această schimbare de abordare din partea lui Sandu evidențiază dorința ei de a construi un front unit în fața provocărilor electorale. Ea a afirmat că, deși electoratul lui Usatîi nu poate fi ușor atras către ea, se așteaptă la o mai bună mobilizare la vot și la convingerea alegătorilor indeciși.

„Am luptat corect și am câștigat corect într-o bătălie nedreaptă”, a declarat ea, menționând că autoritățile au informații despre tentativele de corupere a alegătorilor și despre o fraudă de amploare fără precedent.

Numărarea voturilor din diaspora a schimbat dramatic rezultatul referendumului proeuropean, care a trecut cu puțin peste 50% din voturi, în contrast cu tendințele inițiale care arătau o majoritate de voturi „NU”. Sandu a accentuat că voința cetățenilor va fi reflectată în Constituție și a subliniat importanța votului din diaspora, cu peste 240.000 de alegători ieșind la vot, un record pentru această comunitate.

„Alegătorii moldoveni nu au lăsat țara celor care vor să o vândă și și-au salvat democrația”, a declarat Maia Sandu, trimițând un mesaj de unitate și asigurându-se că, indiferent de locul în care se află, moldovenii formează o familie.

În încheiere, Sandu a subliniat că mai este o bătălie de dat și a făcut apel la mobilizare pentru al doilea tur de scrutin, îndemnându-i pe alegători să comunice cu cei din jur pentru a-i convinge de importanța alegerii. De asemenea, ea a invitat contracandidatul ei la o „dezbatere serioasă” pentru a discuta direcția viitoare a țării.

Întrebată despre detaliile fraudelor menționate, Maia Sandu a declarat că informațiile vor veni de la autoritățile competente.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.