Acasă Politic Maia Sandu, atenționată de CEC să respecte legislația electorală în campania pentru...

Maia Sandu, atenționată de CEC să respecte legislația electorală în campania pentru al doilea mandat

0

Președintele Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, va fi atenționată de Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la respectarea „rigorilor legislației electorale”. Decizia a fost luată în urma unei noi examinări a contestației depuse de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), care a vizat o postare a șefei statului din 3 octombrie, referitoare la o vizită la un șantier de construcție. Contestația a fost admisă cu 7 voturi pentru și două împotrivă.

Avocatul Eduard Digore, membru al grupului de inițiativă al Maiei Sandu, a contestat decizia CEC, menționând că aceasta nu a oferit suficiente argumente legale pentru a justifica atenționarea unui concurent electoral. El a solicitat respingerea proiectului de hotărâre, subliniind că măsura vine într-o formă sancționatorie neclară.

Membrul raportor al CEC, Mircea Catîrău, a explicat că persoanele care dețin funcții publice trebuie să facă o distincție clară între activitățile oficiale și cele de campanie electorală. În cadrul ședinței din 9 octombrie, CEC a avut în vedere necesitatea ca Maia Sandu să comunice clar în spațiul public aceste distincții, atât pe rețelele sociale, cât și în celelalte activități.

Deși proiectul propus de vicepreședintele CEC, Pavel Postica, viza constatarea unei posibile încălcări a legislației electorale din partea Maiei Sandu, hotărârea nu a fost adoptată din lipsă de voturi suficiente. Se menționa că aceasta era prima abatere pentru președinte în campania electorală, ceea ce ar face nejustificate sancțiunile.

Codul electoral interzice candidaților utilizarea resurselor administrative în campania electorală, ceea ce include participarea la proiecte de infrastructură finanțate din bugetul public. Cu toate acestea, Postica a subliniat că CEC nu a găsit dovezi clare ale utilizării de către Sandu a unor avantaj administrative în timpul vizitei sale.

Comisia a concluzionat că Maia Sandu, deși a participat la un eveniment public, nu a desfășurat activități de agitație electorală și că acțiunile sale nu pot fi considerate ca utilizare a resurselor administrative. Cu toate acestea, CEC a sfătuit-o să se asigure că există o separare clară între activitățile oficiale și cele de campanie.

Comunicarea oficială a președinției în legătură cu vizita la șantierul de construcție a fost, de asemenea, reclamată ca insuficientă, cu mențiunea că nu au fost oferite detalii pe site-ul oficial. Această lipsă de transparență a fost notată de Comisie, care a subliniat importanța clare delimitări între activitățile de serviciu și cele de campanie electorală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.