Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Cele două firme deschise recent au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco. Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de către Serviciul Vamal.
Cele două firme, la fel ca toți agenții economici din stânga Nistrului, sunt scutite de taxa pentru dreptul de import și export și, în plus, de taxa pentru poluare. De asemenea, Almavis și Tabimport ignoră legislația vamală a Republicii Moldova, care prevede importul în Transnistria doar a cantităților necesare pentru asigurarea consumului intern.
Cele 72,5 de milioane de pachete țigări, echivalentul a 145 de tiruri, importate în primele nouă luni în regiunea transnistreană, ridică suspiciuni rezonabile privind desfășurarea unor activități de contrabandă și evaziune fiscală din partea celor două firme. Odată aduse țigările în Transnistria, fără a fi declarate, o parte infimă se păstrează pentru consum local, iar cea mai mare parte este introdusă prin contrabandă în Moldova, Ucraina, România, Polonia și alte state ale UE.
De fapt, Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei largi scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”.
Filierele belarusă și chinezească
Mai exact, Almavis și Tabimport aduc țigări din Belarus, China și Hong Kong (via Slovenia). Conform documentelor intrate în posesia reporterilor CIJM, în perioada ianuarie-septembrie, Tabimport a introdus în Transnistria 732 de milioane de țigarete din China și Hong-Kong, în timp ce Almavis a adus 721 de milioane de țigarete din Belarus.
Potrivit unui invoice, firma Almavis a cumpărat, de exemplu, în aprilie 2020, din Belarus 1.800 de cutii, echivalentul a circa 900.000 de pachete de țigări (de 20 țigarete) în valoare de 144.500 de dolari americani. Țigările au fost achiziționate de la fabrica belarusă OAO Grodnenskaya Tabacinaya Fabrika „Neman”.
Almavis a achiziționat mai multe mărci de țigări – NZ, Fast și Portal Silver Power – la prețuri variind între 0,15 și 0,21 cenți per pachet. La rândul său, Tabimport, conform unei alte facturi, a cumpărat din China, prin Slovenia, 1.180 de cutii de țigarete de marca „Ashima Luxury Size” în valoare de 147.500 de dolari.
Omul lui Dodon de la Rezina
Documentele obținute de CIJM arată că serviciile de brokeraj au fost prestate de Broctrimex SRL, firmă fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM de la Rezina, Valentin Rotari. În timpul alegerilor locale din octombrie 2019, Rotari a candidat la funcția de primar al orașului Rezina din partea socialiștilor, însă a pierdut cursa electorală în fața contracandidatului său, Simion Tatarov.
Declarația de avere a lui Rotari și o listă a candidaților socialiști la funcția de consilier raional Rezina indică faptul că acesta a fost broker vamal la SRL Broctrimex. Rotari a fost angajat al Serviciului Vamal din 1993, obținând gradul de locotenent-colonel și funcția de șef al Postului Vamal din același oraș. El a refuzat să vorbească cu reporterii CIJM despre activitatea firmei sale și serviciile prestate pentru Tabimport.
Fondarea celor două companii în Transnistria și licențierea lor în august 2019 de către Agenția Servicii Publice (ASP) de la Chișinău se explică prin interzicerea magazinelor duty free pe teritoriul Transnistriei de către Guvernul Sandu în iulie 2019.
Continuarea poate fi citită pe anticoruptie.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.