Acasă Justiţie Lupta pe șefia Curții Constituționale continuă

Lupta pe șefia Curții Constituționale continuă

0

La Chișinău, fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu, s-a plâns la o judecătorie de drept comun pe demiterea sa, în urmă cu câteva luni, din funcția de șef peste magistrații instanței constituționale și înlocuirea sa cu Domnica Manole.

Un politician din opoziție a trimis imediat la curte o sesizare, punând la îndoială posibilitatea unei astfel de căi de atac împotriva unei demiteri decise de curte. În același timp, un alt politician, Renato Usatîi a și prevestit revenirea înapoi în fruntea Curții Constituționale a lui Țurcanu, un cunoscut aliat al președintelui Igor Dodon.

Declarația de luni seara a lui Renato Usatîi, rival de pe stânga politică al lui Igor Dodon, că acesta ar face tot ce-i stă în puteri ca să-l aducă înapoi în fruntea Curții Constituționale pe fostul socialist, ba că ar fi sigur că operațiunea îi va reuși în cel mult o săptămână, a fost urmată, azi dimineață, de sesizarea trimisă Curții de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Acesta ar vrea să afle dacă există vreun temei să se creadă că o instanță judiciară poate să judece ceea ce a judecat curtea.

Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Litvinenco este ferm convins că nu, dar, spune el, a trimis totuși sesizarea curții, în încercarea de a preîntâmpina o absurditate: „

Sper că nu o să se facă de cap judecătorii, pentru că e clar că e o atribuție de drept constitutional care nu poate fi supusă controlului și nicăieri în lume nu se supune controlului instanțelor judecătorești, pentru că, în caz contrar, ai subordona curtea instanțelor judecătorești. Dacă e vorba de șofer, sau de un funcționar public – e una, dar dacă vorbim despre președinte, e cu totul altceva. Eu am solicitat o hotărâre interpretativă, pentru că dacă e hotărâre interpretativă, ea are puteri mai mari decât o lege organică și, prin urmare, judecătorii nici nu ar trebui să admită plângerea lui Țurcanu.”

sursa: moldova.europaliberă.org

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.