Acasă Comunicate de presă Lucrătorii medicali din țară sunt instruiți cu privire la implementarea vaccinului anti-COVID-19

Lucrătorii medicali din țară sunt instruiți cu privire la implementarea vaccinului anti-COVID-19

0

În perioada 13-14 ianuarie curent, personalul medical implicat în coordonarea și implementarea vaccinării anti-COVID-19, din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și centrelor de sănătate, sunt instruiți cu privire la  vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova. Ședințele de instruiri sunt organizate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății.

La instruiri participă coordonatorul de programe în urgențe de sănătate publică,  Biroul OMS în Moldova, Stela Gheorghiță,  profesorii din cadrul USMF  “Nicolae Testemițanu”, șeful Catedrei de Medicină de Familie, Ghenadie Curocichin, președintele Comitetului de Evaluare, Monitorizare Reacții Adverse Imunizare, Ecaterina Stasii și șefa Catedrei Epidemiologie, Angela Paraschiv.

 “Sarcina sistemului de sănătate este de asigura respectarea și implementarea  prevederilor Planului Național de Imunizare anti-COVID-19 și cadrului normativ existent, cu privire la distribuția, păstrarea, administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, cât și managementul evenimentelor adverse post-imunizare. La moment, o prioritate este formarea echipelor responsabile de imunizare și desemnarea unui coordonator pentru a asigura un management corect în cadrul fiecărei instituții medicale”, a menționat secretarul de Stat, Tatiana Zatîc.

„Instruirea de astăzi reprezintă un moment cheie în realizarea Planului național de imunizare anti-COVID-19, iar rolul lucrătorului medical este crucial în asigurarea vaccinării a grupurilor prioritare și a populației în general. În cadrul platformei COVAX, 20% din populația Republicii Moldova va beneficia în mod echitabil de vaccinul anti-COVID-19, parte a inițiativei Accelerator (Acces la Instrumentele COVID-19). Vaccinarea rămâne a fi cea mai eficientă măsură de sănătate publică, de rând cu celelalte măsuri întreprinse în lupta cu pandemia COVID-19”, a menționat coordonatorul programelor de urgențe în sănătate publică de la Biroul OMS din Republica Moldova, Stela Gheorghiță.

Printre subiectele abordate în cadrul cursului de instruire de astăzi sunt efectele adverse și raportarea utilizării vaccinului anti-COVID-19 și a efectelor adverse.

Totodată, Secretarul de Stat a îndemnat angajații din sistemul de sănătate și social să se implice activ în campania de informare a populației privind beneficiile și importanța vaccinării.

Menționăm că, astăzi, Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat  Planul Național de Imunizare anti-COVID-19, prin Hotărârea nr. 41 din 13 ianuarie 2021 .

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.