Acasă Justiţie Litvinenco a sesizat CC cu privire la mandatul judecătorului constituțional după ce...

Litvinenco a sesizat CC cu privire la mandatul judecătorului constituțional după ce ANI a inițiat o anchetă în privința Domnicăi Manole

0

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională referitor la o prevedere din Legea cu privire la Curtea Constituțională, care vizează mandatul judecătorului constituțional, în contextul anchetei inițiate de ANI în privința Domnicăi Manole.

„Am sesizat Curtea Constituțională referitor la art.19 alin. (1) lit. e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale (hotărâri, decizii, avize). Ceea ce, după mine, reprezinta un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei. Or actele jurisdicționale ale Curții potrivit Constituției sunt definitive și nu pot fi atacate”, afirmă Sergiu Litvinenco.

În opinia deputatului, admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi Autorității dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor Curții Constituționale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției.

Sesizarea la Curte vine în contextul în care ANI a inițiat un control în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în urma unei sesizări a deputatului socialist Grigore Novac.

Referitor la declarațiile despre controlul inițiat de ANI în privința Domnicăi Manole, ANI a menționat că așteaptă decizia inspectorului de integritate. 

„El este independent în luarea deciziilor sale. Faptul că s-a inițiat procedura de control nu denotă și prezența unei încălcări. Poate fi emis și un act privind încetarea procedurii de control în lipsa încălcării. Să îl lăsăm pe inspector să își ducă misiunea sa până la capăt și ulterior decizia sa va fi publica. De aceea, alte declarații publice nu le comentăm, așa cum nu intervenim nici în acțiunile inspectorilor de integritate”, mai precizează instituția.

ANI i-a solicitat Curții informații și copii autentificate ale unor acte jurisdicționale, în contextul unui controlului care vizează participarea Domnicăi Manole la judecarea și pronunțarea unei hotărâri a Curții din 27 aprilie care viza numirea controversată a lui Boris Lupașcu în funcția judecător al CC.

Curtea a subliniat că ANI nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale. CC a calificat scrisoarea ANI drept o ingerință în activitatea independentă a Curții și a cerut retragerea acesteia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.