Acasă Social Lista neagră a firmelor române cu licitaţii trucate: Legătura cu Moldova

Lista neagră a firmelor române cu licitaţii trucate: Legătura cu Moldova

0

Consiliul Concurenţei din România a publicat lista neagră a companiilor implicate în investigaţii privind trucarea unor licitaţii, fiind menţionate în total 35 de firme în şapte anchete derulate în ultimii ani de instituţia de control.

Potrivit zf.ro, o parte importantă din firmele vizate sunt din domeniul energetic, precum Electrica, Energobit, AEM, investigate pentru colaborarea în licitaţii pentru contracte de furnizare în perioada 2008-2015.

Înţelegeri de culise

O altă parte sunt de pe piaţa lucrărilor de construcţii de conducte de gaze, inclusiv Inspet, Rominsta, CIS Gaz, Condmag sau Armax, acuzate în 2018 de denaturarea procesului competitiv în achiziţile publice organizate de compania Transgaz în 2011.

Câteva dintre acestea au efectuat sau mai efectuează lucrări la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. De exemplu, Inspet SA a realizat în anii 2013-2014 lucrările de construcție a segmentului Iași-Ungheni, iar Rominsta și CIS Gaz a câștigat în 2019 licitații de sute de milioane lei pentru lucrările la conducta Ungheni-Chișinău. 

Asta chiar dacă Consiliul Concurenței din România a constatat în 2018 că acestea au încălcat Legea concurenţei nr.21/1996 din România, precum şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, „prin realizarea unei înţelegeri şi/sau practici concertate de împărţire a pieţei lucrărilor de construcţii de conducte pentru transportul gazelor naturale şi lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul procedurilor de achiziţie publică”, organizate de Transgaz.

Alte investigaţii ale Consiliului Concurenţei din România au vizat piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice, cea a serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă a drumurilor naţionale sau pentru lucrări de marcaje rutiere.

Practici concertate de împărţire a pieţei

Un proces separat a vizat firmele Siveco şi Intrarom pentru realizarea unei practici concertate de împărţire a pieţei, în cadrul procedurii de achiziţie publică „Servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, organizată de APIA în anul 2008.

De notat că Siveco, din anul 2005 şi până în 2015, a câştigat mai multe contracte de prestare a serviciilor și de furnizare a softului unor instituții de stat din Republica Moldova.

De exemplu, Ministerul educației din anul 2006 contracta servicii de informatizare a învățămîntului preuniversitar din Republica Moldova, inclusiv prin derularea proiectelor de suport informatic. 

Şi E-Guvernare a contractat servicii de câteva milioane de lei de la Siveco.

În 2014 în România s-a descoperit că Siveco a fost implicată în evaziune fiscală, iar compania ar fi achiziționat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, ar aparține unor cetățeni de etnie romă.

De notat că Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) din România au anunţat că au elaborat un document, “Opinie comună”, care clarifică modalităţile prin care o companie, care a fost sancţionată pentru participarea la o înţelegere de tip cartel vizând trucarea de licitaţii, poate fi reabilitată dacă se află în situaţia de a fi exclusă de la o procedură de atribuire.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.