Acasă Comunicate de presă Lipsa libertății presei, corupția guvernamentală și calitatea slabă a instituțiilor – principalele...

Lipsa libertății presei, corupția guvernamentală și calitatea slabă a instituțiilor – principalele piedici în dezvoltarea R. Moldova, potrivit mai multor experți străini, prezenți la o conferință internațională la Chișinău

0

Republica Moldova are nevoie de o structură independentă anticorupție, cu implicarea judecătorilor străini imparțiali, pentru întărirea statului de drept și limitarea influenței guvernării în actul justiției. Mai mult, este nevoie de prezența presei libere și independente, care să scoată la suprafață cazurile de corupție și să tragă la răspundere autoritățile. Concluziile aparțin mai multor experți internaționali, care au participat în aceste zile la Chișinău în cadrul unei conferințe privind protecția libertăților ca valoare fundamentală a unei democrații, organizate de Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADD).

Participanții la conferință au evidențiat provocările cu care se confruntă R. Moldova, inclusiv corupția și libertatea limitată a presei, care împiedică progresul țării către stabilitate și democrație.

Prezent la eveniment, expertului american Daniel J. Mitchell, economist de talie mondială și membru senior al Institutului CATO din Washington DC, SUA, a explicat legătura dintre calitatea guvernanței și progresul economic.

„Potrivit indicatorilor de guvernanță ai Băncii Mondiale, lucrurile nu s-au îmbunătățit în Moldova. Toate scorurile sunt slabe după standardele europene. Lucrurile nu se îmbunătățesc nici în ceea ce privește calitatea instituțiilor”, a declarat Mitchell.

Acesta a făcut referire la diverse indexuri internaționale, care arată ratingurile scăzute ale Moldovei în privința corupției și a statului de drept.

„Problema corupției guvernamentale este că politicienii puternici nu vor constrângeri, citând cele mai bune practici, de la necesitatea unei structuri independente anticorupție, utilizarea judecătorilor străini imparțiali, până la micșorarea dimensiunii și sferei de acțiune a guvernului”, a adăugat expertul american.

Academicianul și jurnalistul britanic Ivor Gaber a subliniat responsabilitățile etice ale jurnaliștilor, afirmând că „jurnaliștii au o primă obligație față de adevăr. Jurnalismul nu este o crimă.”

În același timp, CEO-ul RealityCheck, Daniel Pomerantz, a subliniat relația dintre jurnaliști și publicul lor, afirmând că „un jurnalist nu ar trebui să se teamă niciodată de puterea guvernului său, dar ar trebui să se teamă puțin de inteligența publicului său.”

La rândul său, academicianul și expertul juridic turc, Zeynep Ardic, a subliniat necesitatea unei prese libere.

„Dacă nu aveți o presă liberă, nu puteți expune corupția și nu puteți trage la răspundere autoritățile. Organizațiile media și jurnaliștii trebuie să funcționeze liber fără influențe nejustificate, presiuni politice și economice, concentrarea proprietății și amenințări legale și fizice”, a punctat Zeynep Ardic.

Despre rolul mass-media și problema autocenzurii a vorbit și jurnalistul american, John Fund, care a notat că „guvernele din mai multe țări, inclusiv Moldova, nu se implică în oferirea educației civice despre importanța unei prese libere și independente”.

„Autocenzura este o problemă majoră, prin care jurnaliștii nu se simt suficient de în siguranță pentru a publica anumite povești. Este mult de făcut din exterior pentru a sprijini o presă liberă și independentă în Moldova, iar diaspora moldovenească are un rol cheie în acest sens. Nu cred că închiderea canalelor media este justificată în vreun fel, iar guvernele nu ar trebui să inventeze scuze pentru a interzice canalele media care le opun”, a spus Fund.

„Necesitatea de a educa publicul pentru a îmbunătăți alfabetizarea media, evitarea autocenzurii pentru a menține integritatea jurnalistică și promovarea unei prese libere ca fiind crucială pentru responsabilitate și democrație. Aceste strategii sunt esențiale pentru organizațiile media pentru a aborda provocările complexe cu care se confruntă astăzi”, a adăugat jurnalistul britanic veteran, Tanya Beckett.

La eveniment a fost prezent și fondatorului CIADD, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției din Moldova, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocat pentru drepturile omului. Potrivit lui, această conferință reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă a regimului democratic în R. Moldova.

„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil să informăm cetățenii despre starea de fapt din țară și, în final, fără de care existența unui stat democratic se transformă într-o iluzie. Această conferință reprezintă un pas important către dezvoltarea continuă a regimului democratic în Republica Moldova și nu numai. Jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol esențial în promovarea unei societăți cu adevărat democratice”, a decelarat Pavlovschi.

Evenimentul a avut drept scop stabilirea strategiilor de reformă, creșterea conștientizării publicului asupra rolului jurnalismului independent în democrații, îmbunătățirea înțelegerii provocărilor media și democratice ale Moldovei și consolidarea parteneriatelor între factorii de decizie cheie din Moldova, Europa și SUA. Prin aceste discuții, CIADD urmărește să catalizeze schimbări semnificative și să sprijine dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice în Moldova și nu numai.

Potrivit participanților la conferință, libertatea de exprimare rămâne o preocupare critică, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din Moldova care se apropie în octombrie și alegerilor parlamentare din 2025. Asigurarea unor alegeri libere și corecte este imposibilă fără protejarea libertății de exprimare, făcând din apărarea drepturilor jurnaliștilor o prioritate de top, cred experții.

Conferința a atras un grup divers de participanți, inclusiv jurnaliști, academicieni, cercetători, practicieni legali și activiști ai societății civile din Moldova, UE, Marea Britanie și SUA. Acest eveniment a oferit o platformă pentru dialog, schimb de cunoștințe și colaborare pentru a avansa guvernanța și statul de drept în Moldova. Prin reunirea experților internaționali și locali, CIADD sprijină parcursul Moldovei către un viitor democratic și prosper.

sursa: telegraph.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.