Acasă Social Liliana Onofrei explică cum vor fi aleși directorii de grădiniţe, licee şi...

Liliana Onofrei explică cum vor fi aleși directorii de grădiniţe, licee şi gimnazii

0

Directorii de grădiniţe, licee şi gimnazii urmează a fi aleşi în baza unor concursuri transparente, desfăşurate pe criterii clare care să excludă orice mimare de concurs şi alegerea în funcţii publice a unor oameni „comozi” inclusiv din punct de vedere politic. Despre aceasta a anunţat Liliana Nicolăescu-Onofrei, preşedinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Onofrei a declarat că, în ultima vreme, Comisia a fost sesizată în numeroase cazuri de abuzuri şi încălcări admise în procesul de desemnare şi alegere a managerilor instituţiilor de învăţământ.

„Am primit semnale despre situaţii în care chiar Comisia a îndrăznit să neglijeze rezultatul în care Comisiei nu i-a ieşit ceva la calcule şi a dat un pic mai mult candidatului pe care nu au vrut să îl promoveze, candidatului mai bun, dar nu au vrut să semneze procesul-verbal. 
Avem situaţii în care contestările făcute de către candidaţii nemulţumiţi de rezultate nu mai ajung să fie examinate sau ajung să fie examinate superficial. 
Partea cea mai proastă care se poate întâmpla este aceasta de aranjament, de cele mai multe ori pe criterii politice pentru a promova nu pe cel mai bun, ci pe candidatul care este de aceeaşi culoare politică, or în funcţia de director de grădiniţă, director de şcoală noi trebuie să alegem oamenii cei mai competenţi”, a declarat deputata PAS, Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Comisia parlamentară pentru educaţie, potrivit Lilianei Nicolăescu-Onofrei, va susţine eforturile Ministerului Educaţiei în modificarea Codului Educaţiei şi a Regulamentului privind desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei publice de director al instituţiei de învăţământ.

„Regulamentul în domeniu are mai multe deficienţe. Într-o grilă de la unu la patru nu există suficientă clarificare de criterii ce anume se acordă pentru ce anume, poate fi făcută foarte uşor o înţelegere între persoanele interesate la nivel de comisie şi atunci candidatul preferat primeşte patru pe linie, deşi nu poate prezenta calitativ un proiect de dezvoltare a unităţii de învăţământ, iar candidatul incomod primeşte unu pe linie. 
Şi atunci, la această etapă de interviu, care este una destul de subiectivă şi care ar trebui totuşi modificată aşa încât să existe criterii foarte clare, se întâmplă asemenea lucruri”, a specificat Onofrei.

Preşedinta Comisei parlamentare pentru educaţie a lansat un apel către responsabilii din cadrul direcţiilor de învăţământ, reprezentanţi ai societăţii civile să îşi asume responsabilitatea în desfăşurarea acestor concursuri, societatea civilă, părinţii implicându-se activ prin monitorizarea concursurilor.

„Stimaţi colegi, încetaţi cu această practică de politizare şi de promovare în sistem a oamenilor după culoare politică. Vom insista pe toată informaţia disponibilă cu privire la concursurile care urmează să aibă loc. 
Vă rugăm să examinaţi foarte serios acele situaţii în care dumneavoastră blocaţi concursurile şi se întâmplă interimate în loc de perioada prevăzută de lege, interimate mult mai lungi. 
Fără supărare, pentru cei care îşi fac treaba foarte bine vom avea numai cuvinte de mulţumire, dar pentru toţi cei care au încălcat legislaţia prin încălcarea criteriilor, modului de lucru în cadrul concursurilor, vom avea şi acţiuni foarte drastice”, a declarat Liliana Nicolescu-Onofrei.

Onofrei i-a atenţionat pe responsabilii din cadrul direcţiilor de învăţământ că „încălcările nu vor trece fără a avea urmări” şi a dat asigurări că amendamentele la Codul Educaţiei vor fi consultate cu societatea civilă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.