Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, „eforturile diplomatice care trebuie făcute pentru a organiza un summit pentru pace”, în timpul unei conversaţii telefonice sâmbătă.
Cei doi şefi de stat au făcut „o actualizare cu privire la situaţia militară din Ucraina, iar Emmanuel Macron „şi-a reiterat sprijinul pentru ca Ucraina să pună capăt agresiunii ruse”, a indicat preşedinţia franceză într-un comunicat de presă, transmite SafeNews.md cu referire la news.ro.
La rândul său, Vladimir Zelenski a clarificat pe Telegram că el şi omologul său au luat în considerare „următorii paşi pentru implementarea” planului său de pace în 10 puncte. „Am coordonat acţiuni pentru viitoarele evenimente internaţionale”, a adăugat el.
„Am discutat în detaliu timp de o oră. Am vorbit despre situaţia din prima linie, despre cooperarea noastră politică şi despre cum să mergem mai departe cu implementarea proiectului de pace al Ucrainei. Mulţumesc Franţei pentru sprijinul constant”, a adăugat Zelenski în mesajul său zilnic adresat concetăţenilor.
Cei doi bărbaţi au discutat şi despre „situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de forţele armate ruse” din martie 2022, a precizat Parisul.
Acest schimb de opinii vine la câteva zile după vizita în Ucraina a lui Rafael Grossi, directorul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), „cu care preşedintele Macron se va întâlni în curând”, potrivit Palatului Elysée, care indică faptul că Macron şi Zelenski au subliniat „importanţa sprijinirii acţiunii AIEA la faţa locului”.
Rafael Grossi a vizitat miercuri centrala electrică Zaporojie, căutând o soluţie acceptabilă pentru Kiev şi Moscova pentru a securiza amplasamentul din sud-estul Ucrainei.
Directorul AIEA, care a petrecut acolo câteva ore înainte de a reveni în teritoriile aflate sub controlul Ucrainei, vrea să lucreze la „principii” pentru a minimiza riscul de „catastrofe” nucleară.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.