Acasă Economic Leul moldovenesc, cea mai puternică apreciere din ultimii doi ani

Leul moldovenesc, cea mai puternică apreciere din ultimii doi ani

0

Săptămâna aceasta leul moldovenesc a înregistrat cea mai puternică apreciere din ultimii doi ani. Euro a ajuns la cel mai slab nivel față de dolarul american din ultimii 20 ani.

Totodată, rubla rusească, după o perioadă lungă de apreciere, a înregistrat o depreciere puternică față de principalele valute de referință.

Constatările aparțin economistului Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”.

Veaceslav Ioniță a menționat că aprecierea leului este una atipică.

Mai exact, săptămâna aceasta, leul moldovenesc s-a întărit față de coșul valutar cu 2,5%, o întărire care anul acesta nu a mai avut loc și are loc foarte rar în istoria evoluției leului moldovenesc.

De asemenea, dolarul american s-a întărit față de majoritatea valutelor de referință din lume sau majoritatea valutelor s-au depreciat față de dolarul american.

„În aceste două tabere, dolarul, pe de o parte, și celelalte valute, pe de altă parte, leul moldovenesc a fost în tabăra celui puternic”, spune economistul.

Potrivit lui, celelalte valute s-au depreciat pe fondul unei crize profunde. Or, în astfel de perioade, investitorii „se ascund” în valuta puternică, considerată dolarul.

Expertul spune că așteptata criză mondială, zona de incertitudine, plus economia Germaniei, afectată de presiunea energetică și dependența în special de gazul rusesc, a dus la deprecierea euro și a altor valute.

„Cât va mai dura acest lucru? Cred că pe termen foarte scurt, vorbim de câteva săptămâni, poate o lună – cel mai probabil vom fi în zona de turbulențe, posibil euro se va mai deprecia. Însă pe termen de mediu, două trei luni de zile, euro oricum va avea tendința de a se aprecia”, explică Veaceslav Ioniță.

Totodată, săptămâna aceasta s-a depreciat puternic și rubla rusească, deprecierea căreia a început odată cu războiul din Ucraina.

În opinia sa, este prematur de făcut prognoze, dar există opinii că deprecierea va continua.

Economistul s-a referit și la creșterea activelor oficiale de rezervă.

Potrivit lui, creșterea semnificativă se datorează banilor de peste hotare, împrumuturi, granturi și plus Banca Națională a Moldovei deja cumpără valută pe piața valutară.

„Cred că în următoarele luni, leul moldovenesc va avea o tendință puternică de a se întări. Din ce cauză? Oamenii vor începe a aduce valuta înapoi, cele 500 de milioane de dolari pe care i-au luat. Ce va face Banca Națională? Va procura valută”, a menționat expertul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.