Acasă Extern Lansarea negocierilor de aderare. Metsola: O zi care va intra în istorie

Lansarea negocierilor de aderare. Metsola: O zi care va intra în istorie

0

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat R. Moldova și Ucraina pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Într-un mesaj postat pe X, Roberta Metsola a scris că ziua de 25 iunie 2024 va intra în istorie pentru că este un moment care întărește cetățenii R. Moldova, Ucrainei și Uniunii Europene și îi unește într-o familie.

„25 iunie 2024 va intra în istorie. Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderare. Acesta este un moment important care ne întărește, care ne unește ca o familie. Viitorul nostru comun începe acum”, a scris Președintele Parlamentului European.

Drept reacție, Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul liderilor europeni și a scris într-o postare pe pagina sa de X că „împreună suntem mai puternici.”

„Astăzi, Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Viitorul nostru este în cadrul familiei europene. Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit. Suntem mai puternici împreună”, a scris Maia Sandu.

De menționat că președintele R. Moldova, Maia Sandu, a semnat la 21 iunie Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef.

În acest sens, președintele R. Moldova i-a urat succes delegației care va reprezenta țara noastră la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La scurt timp, cele 27 de țări ale Uniunii Europene au confirmat că pe data de 25 iunie vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

Astfel, în perioada 24-26 iunie, prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg. Premierul va conduce delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.

R. Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană pe data de 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului Europei să i se acorde R. Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare, iar pe data de 23 iunie, Consiliul Europei a oferit R. Moldova statutul de țară candidată la aderare.

Pe data de 14 decembrie 2023, Consiliul Europei a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE, împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.