Kremlinul a negat luni rapoartele conform cărora președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar fi discutat recent cu președintele rus, Vladimir Putin. Ba mai mult, Rusia susține că Putin nu are încă planuri concrete de a vorbi cu Trump.
Washington Post susține că această convorbire ar fi avut loc, citând surse neidentificate, și a precizat că Trump i-ar fi transmis lui Putin să nu escaladeze conflictul din Ucraina. De asemenea, despre apel, bazându-se pe o sursă neidentificată, scrie adevarul.ro.
„Este complet neadevărat. Este pură ficțiune, o informație falsă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu a existat nicio conversație.”
„Acesta este cel mai evident exemplu al calității informațiilor care sunt publicate în acest moment, uneori chiar și în publicații destul de respectabile”, a adăugat Peskov.
Întrebat dacă Putin are planuri de a intra în contact cu Trump, Peskov a spus: „Nu există încă planuri concrete.”
Războiul de doi ani și jumătate din Ucraina intră într-o fază despre care unii oficiali spun că ar putea fi cea finală – și cea mai periculoasă – în condițiile în care forțele Moscovei avansează cu cea mai mare viteză de la începutul conflictului, iar Occidentul evaluează cum se va încheia războiul.
Trump a afirmat în campanie că ar putea aduce pacea în Ucraina în 24 de ore dacă ar fi ales, dar a oferit puține detalii despre modul în care ar intenționa să pună capăt celui mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Putin l-a felicitat pe Trump joi, l-a lăudat pentru curajul său când un atacator a încercat să-l asasineze și a declarat că Moscova este pregătită pentru dialog cu președintele ales republican.
Război și pace
Rusia a transmis Statelor Unite și aliaților săi, de câteva săptămâni, că dacă permit Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu rachete furnizate de Occident, atunci Moscova va considera acest lucru o escaladare majoră.
Putin a spus pe 12 septembrie că aprobarea unui astfel de pas din partea Occidentului ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în țintirea și lansarea rachetelor.
Kremlinul a declarat că simte că puterile europene sunt neliniștite de alegerea lui Trump, dar că acestea continuă să „alimenteze Ucraina cu arme pentru a prelungi acest război până la capăt.”
Peskov a fost întrebat despre rapoartele conform cărora prim-ministrul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron doreau să-l convingă pe președintele american Joe Biden să permită Ucrainei să lanseze rachete Storm Shadow adânc în Rusia.
„Nimic nu poate fi exclus,” a spus Peskov, adăugând că liderii europeni doresc în continuare să provoace o înfrângere strategică Rusiei.
„La rândul nostru, vom continua OMS (operațiunea militară specială) până când ne vom atinge toate obiectivele”, a spus Peskov. „Dinamica OMS este bine înțeleasă de armată. Ei înțeleg bine ce se întâmplă. Și probabil este important de notat că niciun tip individual de armament nu mai poate schimba această dinamică.”
Putin, care a ordonat trimiterea a mii de soldați în Ucraina în 2022, după opt ani de lupte în estul Ucrainei, descrie războiul ca o luptă între Rusia și un Vest în declin, care a ignorat interesele Rusiei după colapsul Uniunii Sovietice din 1991.
Ucraina și aliații săi occidentali afirmă că Putin a declanșat un război de tip imperial împotriva vecinului său mai mic și au repetat în nenumărate rânduri că, dacă Rusia câștigă războiul, atunci țările autocratice din întreaga lume vor fi încurajate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.